АКАДЕМСКИ... Матија Бећковић и Вадим Смирнов

Друштво

НИС добитник специјалног признања за дугогодишње хумане активности

ПРИЗНАЊЕ ЗА БРОЈНЕ ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНЕ ПРОЈЕКТЕ

• Специјална плакета НИС-у уручена је у оквиру јубиларне, 60. традиционалне акције дневника „Вечерње новости“ под називом „Најплеменитији подвиг године“

Компанија НИС добитник је специјалне плакете дневника „Вечерње новости“ намењене удружењима и компанијама које годинама континуирано помажу друге и подстичу на племенита дела. Специјална плакета НИС-у уручена је у оквиру јубиларне, 60. традиционалне акције овог дневног листа под називом „Најплеменитији подвиг године“, на свечаности уприличеној у Скупштини града Београда.

Поред доделе специјалних плакета, жири састављен од најеминентнијих личности из културног и јавног живота је по 60. пут изабрао најбоље међу онима који су својом хуманошћу и несебичношћу обележили 2022. годину.

У име компаније НИС признање из руку академика Матије Бећковића, председника жирија, примио је Вадим Смирнов, заменик генералног директора.

НИС је једaн од лидера друштвене одговорности у Србији. Од 2009. године наша компанија је у друштвено одговорне пројекте и подршку професионалном и омладинском спорту уложила више од 4,9 милијарди динара. Успешном реализацијом ових пројеката показали смо да смо поуздан партнер заједници, посебно у оним областима које су кључне за њен даљи развој, као што су јавно здравље и социјална заштита, образовање и наука, заштита животне средине, култура и спорт. Посебну пажњу и подршку пружамо младима, који су увек у фокусу наших активности“, рекао је Вадим Смирнов.

Најплеменитији подвиг“ је једна од најстаријих акција „Вечерњих новости“, установљена после катастрофалног скопског земљотреса 1963. године. Од тада се континуирано сваке године уручују плакете најплеменитијима, чиме се одаје признање појединцима и колективима који су својом храброшћу, добротом, одважношћу и несебичношћу задужили наше друштво.

***
Два програма путем којих компанија НИС спроводи највећи део својих друштвено одговорних активости су „Заједници заједно“ и „Енергија знања“. У оквиру програма „Заједници заједно“ у сарадњи са 13 локалних заједница у Србији од 2009. године реализовано је више од 1.000 пројеката вредних готово 1,6 милијарди динара. Само у 2022. години НИС је у оквиру кампање „Да се нове наде роде“ помогао опремање 40 здравствених установа у више од 30 општина и градова у нашој земљу. У складу са националним приоритетом – повећањем наталитета, циљ кампање био је унапређење услова за рад здравствених установа у области репродуктивног здравља и пружање подршке паровима у процесу вантелесне оплодње. За крај кампање, НИС је даровао и 225 вредних поклон пакета, како би пожелео добродошлицу за по 15 прворођених беба у 2023. години у 15 породилишта у Србији.
Kроз програм „Енергија знања“, који се реализује од 2012. године, НИС сарађује са домаћим и међународним образовним и научним установама и стипендира студенте. До сада је стипендирано више од 130 студената, од којих је више од 60 већ запослено у НИС-у.
Уз подршку компаније, хуманитарне и филантропске акције спроводе и запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера. Овај клуб има више од 1.900 чланова који су до сада реализовали готово 70 акција, подржавајући тако различите иницијативе и категорије друштва.