Алибунар

ЕТШ „Доситеј Обрадовић“ прославила свој 55. рођендан

ВРАТИТИ СТАРИ СЈАЈ И УГЛЕД ШКОЛЕ

Економско-трговинска школа „Доситеј Обрадовић“  прославила је, 12. априла, свој педесет и пети грођендан.  Школа, тада само економска,  започела је са радом давне 1964. године, и то у адаптираним просторијама некадашње кафане „Дрина“.  Наставу је , те 1964. године, похађало 75 ученика, распоређених у два одељења, а 1966. године изграђена је спратна зграда у којој се школа и данас налази.

Тренутно ова школа има 290 ученика и запошљава око педесет наставника и другог особља. Актуелни наставни смерови су економски техничар и финансијски администратор, у четворогодишњем трајању, а има и трогодишњи смер за образовање трговаца.

Поводом свечаности обележавања 55 година од оснивања, ученици и професори школе приредили су богат културно-уметнички програм. Свечаност је започета химном „Боже правде“, у извођењу хора ученика који води професорка Александра Прибић Зорзић, након чега је приказан документарни филм о школи под називом „Сведочанство“, ауторке Татјане Мохан Гузијан, из 2012. године.

Директор школе Саша Лекић је у свом обраћању апеловао на све који могу, да помогну у очувању једине средње школе на територији општине Алибунар, једине средње стручне школе у Републици која образује ученике и на румунском наставном језику, а коју је Национални савет румунске националне мањине 2011. године прогласио за установу од посебног значаја, као и да јој се врати стари сјај и углед који и заслужује.

У наставку је уследио културно-уметнички програм ученика и професора, који су се својски потрудили да своју школу прикажу на најбољи начин. Уз присећање како је некад било, приређена је изложба старих фотографија ученика и професора које су пробудиле успомене на нека прошла времена.