И ИНДУСТРИЈА И ЗАНАТИ... Драгана Митровић на свечаној академији

Вршац

Свечаном академијом обележена 200. годишњица прве занатске школе у Вршцу

ЗАНАТИ МОРАЈУ ОПСТАТИ, НЕМА ДРУГЕ!

Град Вршац ће и у будућности све чинити као би занатски смерови опстајали у нашим средњим школама, како би поред развијене индустрије, у нашем граду опстајале и пекаре, посластичарнице, кројачке и обућарске радње, фризерски и козметички салони, као и разне породичне занатске радионице – истакла је градоначелница Драгана Митровић

У организацији Школског центра „Никола Тесла“ и Хемијско-медицинске школе, у Народном позоришту „Стерија“ одржана је завршна свечаност поводом обележавања 200 година од оснивање прве занатске школе у Вршцу.

На свечаној академији, поред градоначелнице Драгане Митровић, која је одржала и пригодну уводну реч, присуствовали су и чланови Градског већа, директори школа, разних институција и установа, као и епископ Банатски г. Никанор.

Велико ми је задовољство да по први пут присуствујем једном оваквом догађају, а какав је заправо Вршац и заслужио, као средина у којој су занатлије још у 19. веку представљале један од најважнијих друштвено-економских фактора у нашем граду. Након тога, за време индустријализације, занатство се током историјског развоја борило и изборило за свој опстанак, тако да нам податак из шездесетих и седамдесетих година прошлог века, говори да је у Вршцу, у том периоду чак 134 различита заната изучило скоро 4.000 ученика.

КАКО ЈЕ БИЛО… тако треба и да остане

Данас, када живимо у једном информатичком друштву и мислимо да се готово сваки посао завршава за рачунаром, сведоци смо да нам на сваком кораку недостају занатлије, а што је и те како поткрепљено статистичким подацима Националне службе за запошљавање, где се свакодневно траже пекари, кувари, вариоци, металостругари и многи други.

Захваљујући правовременом реформом Школског центра Никола Тесла и Хемијско медицинске школе, па и Пољопривредне школе у Вршцу, ми данас можемо да понудимо образовање ученика за многе дефицитарне занатске профиле. Такође, захваљујући државној стратегији дуалног образовања, а имајући у виду да у Граду Вршцу послују изузетно успешне компаније и породичне фирме, сви ученици који се образују на занатским смеровима имају прилику да стекну и практично знање у најранијем периоду школовања.

Град Вршац ће и у будућности све чинити као би занатски смерови опстајали у нашим средњим школама, како би поред развијене индустрије, у нашем граду опстајале и пекаре, посластичарнице, кројачке и обућарске радње, фризерски и козметички салони, као и разне породичне занатске радионице“ – истакла је у свом обраћању градоначелница Драгана Митровић.

Потом су средњошколци, заједно са свијим менторима, на оригиналан начин приказали време које је иза, али и испред нас, тако што је кроз причу о историјату прве занатске школе, кроз временску паралелу од два века, приказано како школе изгледају данас.