Панчево

У оквиру Фестивала менталног здравља, у Геронтолошком центру Панчево одржана радионица „Обојена јесен“

ТРЕЋЕ ДОБА“ У БОЈАМА ТРЕЋЕГ ГОДИШЊЕГ ДОБА

• Велика нам је част и задовољство бити део овог врло значајног фестивала који се базира на усавршавању менталног здравља, јако битног сегмента који значи живот свих нас – истакла је Тања Лукић, в. д. директора Геронтолошког центра

Први октобар је Међународни дан старих, а у обележаваљу тог дана протиче цео октобар, као месец старих, односно оних који живе своје „треће доба“.

У Геронтолошком центру Панчево октобар протиче са бројним и разноврсним активностима више од две стотине старих лица, корисника услуга овог дома, који свима њима обезбеђује све оно што је потребно за „треће доба“, у свако доба дана и ноћи.

После обележавања „Дечје недеље“, прве недеље октобра, следиле су и друге активности чланова разних секција, од ликовних, шаховских и оних које се баве друштвеним играма, па до драмске, која је део Клуба за одрасла лица и која је грађанима Панчева поклонила филм „Госпођа министарка“.

Десетог октобра је Светски дан менталног здравља, којим поводом се и организује Фестивал менталног здравља, који је у Панчеву ове године одржава први пут у осам година његовог постојања.

Фестивал менталног здравља реализују Завод за јавно здравље Панчева и Удружење „Пнеума“ креативни колектив, заједно са другим партнерским организацијама и установама.

Активности током Фестивала имају за циљ да едукују, али и да подстакну све чланове и чланице на акцију која може допринети стварању ресурса у заједници и друштву, а који могу допринети заштити и унапређењу менталног здравља и благостања, а сви учесници и посетиоци имају прилику да развију ону врсту осетљивости која је нужна за међусобно разумевање различитих друштвених група – деце,. младих, старијих, маргинализованих, обесправљених…

У том духу протекао је и јучерашњи дан у Геронтолошком центру Панчево, где је одржана успешна радионица „Обојимо јесен“, када су учесници радионице својом креативноћу показали сву раскош „трећег доба“ у његовој свеобухватној изражајности.

Учесницима радионице обратила се и Тања Лукић, в.д. директора Геронтолошког центра, која је, захваљујући се „колегама из Завода за јавно здравље и Опште болнице, као и младим волонтерима Црвеног крста и свим учесницима фестивала, што мисле на нас“, истакла и да је „велика част и задовољство бити део овог врло значајног фестивала који се базира на усавршавању менталног здравља, јако битног сегмента који значи живот свих нас.“