НЕ САМО ИНТЕЛИГЕНЦИЈА... Дејан Гонди

СРЕЋНА 2020.

Дејан Гонди, директор ЈКП „БНС“ Банатско Ново Село

НЕ ПОЛАКО, АЛИ СИГУРНО, НЕГО БРЗО И ШТО СИГУРНИЈЕ!

• Када је дошао на чело овог предузећа затекао је, најблаже речено, прави хаос. Плате, ионаке мале, касниле су више месеци, дугови су били огромни, наплата испод сваког рационалног нивоа, опремљеност  која није био довољна ни  за одржавање  једног мало већег имања, а не овако великог села
• А онда убрзо, за само…

Када смо јесенас решили да службено посетимо Банатско Ново Село, први пут је то било због Удружења жена „Новосељанке Бобоћеле“ и њихове изузетно успешне председнице, а други пут, ево, због директора тамошњег комуналног предузећа, за кога смо сазнали да не само што пише књиге, него је и члан Менсе, удружења натпросечно интелигентних људи, оних чији је коефицијенат интелигенције изнад 148, по Кателовој, односно преко 130, по Вексклеровој скали.

У изузетном смо друштву, дакле. Наш саговорник „на кафи“ овог децембарског дана, уочи Светог Николе,  је Дејан Гонди, директор ЈКП „БНС“, у сељу које је најудаљеније од града Панчева, чак 18 километара, што је највећи раздаљина између два насељена места у Војводини.

Већ после неколико размењених реченица схватили смо да морамо бити изузетно сконцентрисани како бисмо пратили ток и смисао његових речи, не само у њиховом значењу сада и овде, него и после и тамо.

Причали смо о многим стварима, не бива се баш тако често у друштву чланова Менсе, захвалили на поздравима његовог оца Ратка, коме овом приликом желимо што бржи опоравак, као и на поклону – књизи „Менаџмент и организација политичких партија“, чији су аутори Дејан и његова супруга Гордана Гонди, а онда, током разговора,  и сазнали да је управо из штампе изашла и књига „Република Српска Крајина“, прича о Крајини и Крајишницима, људима који су изгубили своју вековну територију, који су бранили Монархију од Турака, учествовали у стварању прве хрватске независне државе, а онда протерани из ње, са својих огњишта, која у њиховим срцима никада неће бити угашена. Не мора то бити пламен, може и дим, онај који никада неће престајати да пече очи онима који су их опустошили, и онда када их буду затварали. Читаћемо ми о томе много више у књизи Гондијевих (Ратка, Гордане и Дејана), а сада настављамо причу са Дејаном Гондијем као успешним директором новосељанског јавно-комуналног предузећа, основаног 1994. године, као предузеће Месне заједнице, да би 2013. године оснивачка права била пренета на Скупштину општине, односно Скупштину града Панчева.

РЕДОВНИ ПОСЛОВИ         

 Одржавање водоводне мреже, у дужини од 52 км, одржавање путне инфраструктуре, у истој дужини, кошење траве у центру села, око Основне школе, Дома здравља, дечијих игралишта, напуштених кућа, као и одржавање два гробља, пијачног платоа, канала и раскрсница, одржавање гравитационе канализациомне мреже, у дужини од 29 км, одношење кућног смећа, уклањање дивљих депонија…

Иста та скупштина је, после непуна три месеца „боравка“ у в. д. стању, 12. октобра 2016. године именовала Дејана Гондија за директора ЈКП „БНС“ у Банатском Новом Селу.

-Када сам дошао на чело овог предузећа затекао сам, најблаже речено, прави хаос. Плате, ионаке мале, касниле су више месеци, дугови су били огромни, наплата испод сваког рационалног нивоа, опремљеност на нивоу који није био довољан за одржавање ни једног мало већег имања, шта даље рећи, осим да ме је чекао велики посао како бисмо се некако дотакли „зелене гране“ и – кренули смо с послом, великим, јер није било времена за логику „полако, али сигурно“, него брзо и што пре – прича наш саговорник о тим летњим данима 2016. године, када је почео своје в. д. директоровање.

И већ до краја, те 2016. године, извршена је санација једног изворишта, избетонирана стаза до спортске хале, ремонтована механизација, освежена два дечја игралишта, промењене цеви главне водоводне мреже, почело се кошењем напуштених парцела (до тада је кошено око 120.000 метара квадратних  годишње, а у од тада се годишње коси 3.000.000 квадрата), уклоњене дивље депоније, купљене нове канте за смеће… Све то за само пет месеци 2016. године!

А онда је дошла 2017.

-У тој години најпре смо избетонирали стазу код дечијег вртића, поставили еко чесму и уредили простор око ње. Потом смо наставили са сређивањем постојеће маханизације, али и куповином нове, чишћењем старих и копањем нових канала, бетонирањем и постављањем справа на теретани на отвореном, помагањем у спортским и културно-уметничким дешавањима у селу, а уз све то обављали смо оне редовне послове, на време и како доликује, као што је кошење напуштених парцела, орезивање стабала, уклањање дивљих депонија, отклањање кварова на мрежи, куповина нових канти, да бисмо у 2018. ушли са још већим ентузијазмом да наши корисници услуга буду што задовољнији – каже директор Гонди.

И дошла је 2018.

Она је почела обележавањем паркинг места у центру села, да би се онда наставило са бетонирањем простора око еко чесме, зацевљивањем и насипањем канала иза вртића, као и прављењем сигурносне паркинг зоне, изградњом два нова аутобуска стајалишта, што је учињено у сарадњи са ЈКП АТП –Панчево, затим, прикључењем капеле на водоводну и канализациону мрежу, као и њеним опремањем, онда су ремонтоване пумпе на подстаници, па замењене дотрајале справе на дечијим игралиштима…

-Ове године, у складу са пооштреним прописима, ремонтовали смо постојећу механизацију, ископали нове канале за одвод сувишне воде, уклонили дивље депоније, гасили пожаре на њима изазване немаром неких грађана, заменили азбестне цеви где год је то могуће, орезали стабла која су угрожавала сигурност шетача, купили нове канте, као и наставили да помажемо спортске и културне активности у домену нашег посла, а некад и више од тога када је потребно – истиче наш саговорник, посебно истичући да је у овој години засађено 1250 садница јапанске украсне трешње, што ће, са претходно позасађених 600 садница,  значајно допринети ширењу ветрозаштитног појаса.

Што се опремљености тиче, ЈКП „БНС“ има све машине и уређаје потребне за успешно обављање свега онога што је у опису посла једног јавно-комуналног предузећа за село које има нешто преко 7.000 становника, а предузеће 2400 корисника. Кад је реч о корисницима, директор Гонди каже да је наплата на нивоу од око 97 одсто, што се може сматрати више него задовољавајућим резултатом.

-И то на неки начин показује колико су грађани задовољни нашим радом и како ефикасно реагујемо на све њихове позиве, а све то са 12 запослених радника, укључујући мене – напомиње наш саговорник, надајући се, како каже, да ће ускоро бити дозвољено запошљавање неопходног броја нових радника.

И последње питање за крај. Када ће Банатско Ново Село бити прикључено на градску водоводну мрежу?

Одговор смо знали и пре одговора. То је питање за градску власт и ЈКП „Водовод и канализација“. Питаћемо њих, дакако.

С. Батало