ОНЕ СУ ТЕ... певам дању, певам ноћу, рекао би Здравко Чолић, а оне раде, и дању и ноћу

Врачев Гај

Михољски сусрети села 2023“ протекли у знаку жена и основаца

СА ЖЕНАМА „ДАНА И НОЋИ“ ДАН ЈЕ ПРЕКРАТАК!

• Жене, чланице Удружење жена „Дан и ноћ“, на челу са председницом Оливером Шупић, под покровитељством Општине Бела Црква, у сарадњи са ОШ „Марко Стојановић“, приредили су дан за памћење, како својим кулинарским специјалитетима тако и уникатним рукотворинама, али и промоцијом традиције и обичаја овог краја

На Међународни дан жена на селу – 15. октобар, у Врачев Гају су одржани овогодишњи „Михољски сусрети села“, манифестација коју је пре три године покренуло Министарство за бригу о селу у циљу промоције сеоског миљеа у свим његовим особеностима, од кулинарских специјалитета до народних обичаја и посебних културних вредности.

И као и остала два места у јужном Банату, где су ове године одржани „Михољски сусрети села“, у Алибунару и Опову, и у Врачев Гају су главну реч имале – жене. Ништа необично, поготово кад је у питању ово место у општини Бела Црква.

Жене, чланице Удружење жена „Дан и ноћ“, на челу са председницом Оливером Шупић, под покровитељством Општине Бела Црква, у сарадњи са ОШ „Марко Стојановић“, приредили су дан за памћење, како својим кулинарским специјалитетима тако и уникатним рукотворинама и промоцијом традиције и обичаја овог краја.

А УЗ ЊИХОВЕ РАДОВЕ… ту су и деца, права ствар да би угођај био што потпунији

Манифестацију је, у друштву Верице Лазић, саветнице председника Републике и Марјана Алексића, председника СО Бела Црква, отворила Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, која је изразила задовољство што су „Михољски сусрети села“ и ове године у општини Бела Црква, чиме се даје на значају руралном животу и промовишу традиционалне културне вредности, а с њима и сеоски туризам.

У афирмисању и промоцији свих тих вредности, од гастрономских до оних по којима се Банат и овај његов део препознају, учествовале су и жене из других удружења са територије општине Бела Црква, којих има укупно девет, као и гошће из Уљме.

Бројни посетиоци могли су да уживају у препознатљивим специјалитетима домаће банатске кухиње, али и у аутентичним ручним радовима, као и о богатом културно-уметничком програму, у извођењу ученика месне Основне школе „Марко Стојановић“.

Осим тога, одржана је и ликовна радионица за децу, на тему традиције, културе, обичаја, да би потом сви ученици добили пригодне награде и поклоне, јер сви су они победници.

Осећајући задовољство оним како је је све протекло, Оливера Шупић, прва дама „Дана и ноћи“ је истакла да су овакве манифестације и те како значајне за промоцију сеоског живота и како би се што више људи приближило селу, па и у њему, што да не, и остало.

У сваком случају. жене из Врачев Гаја, чланице удружења „Дан и ноћ“ још једном су потврдиле да спадају у сам врх женских удружења у јужном Банату, јер су својим активностима на афирмацији осебујних вредности свог краја допринеле да „Михољски сусрети села“ буде доживљај за све укусе и све узрасте.

(Фото: БЦ Инфо)