Пландиште

Одржан 12. Сајам привреде, пољопривреде и туризма

УЛОГА ЖЕНА У ЗАДРУГАРСТВУ СРБИЈЕ

• Сајам је, под покровитељством Општине Пландиште, одржан у организацији Удружења за туристичку промоцију општине Пландиште „Планадијум“

У Пландишту је 19. јуна одржан 12. Пландиштански сајам привреде, пољопривреде и туризма и 6. Сајам социјалног предузетништва. Тема Сајма је била „Улога жена у задругарству Србије“. И ове године, Сајам је одржан под покровитељством Општине Пландиште. На званичном отварању Сајма били су присутни председник општине Пландиште Јован Репац , са својим најближим сарадницима, замеником, Гораном Доневским, помоћником, Душаном Ћурчићем и замеником председника СО Пландиште Владаном Младеновићем.

Приликом отварања Сајма, председник Општине је у пратњи домаћина, Горана Микулића, председника Удружења „Планадијум“, обишао све излагаче међу којима је били и оних који редовно, већ дванаест година, присуствују овом Сајму који има традицију и континуитет.

Сајам је званично отворио Јован Репац, председник општине, који је рекао да су сајмови потребни, посебно мањим срединама, јер је то прилика да се произвођачи упознају, али и да се упознају и нови производи, а самим тим и успостави сарадња, у вишеструком интересу.

Председник  „Планадијума“, Горан Микулић  изјавио је да у средини као што је Пландиште, не могу да направе специјализоване сајмове, обзиром да је Пландиште мало па је и ове године све стављено под један кров. Акценат је стављен, поред редовних излагача, на социјално предузетништво, односно на улогу жене у задругарству Србије. Микулић је рекао да га посебно радује што има излагача који већ 12 година заредом редовно долазе. Међу таквима предњачи произвођач паприке, Михаљ Марки из Каћа, коме је и ове године хит била „паприка љута до бола!“. Ове године посетиоци су могли да виде и неколико кавеза са пернатом живином.

Поред удружења и актива жена, из општине Пландиште су на Сајму излагали и Moмчило Ћалић ,узгајивач чичоке и бамије, Вера Селаковић, са ручно израђеним накитом, Љиљана Демше, са својимсувенирима, представници Дома за душевно оболела лица „1. Октобар“ Стари Лец и цвећара „Цвет“. Од гостију су била удружења из Беле Цркве, Вршца и Алибунара. И ове године посетиоци Сајма могли су да дегустирају призводе Soyafood из Локава који је такође дуго присутан на овом сајму. Спонзори овогодишњег Сајма били су: агенција “Перфекта”, ЈП “Полет”, ДОО Полимер комерц” и МЗ Пландиште.

Домаћини су и ове године посетиоце послужили свеже топљеним чварцима, хлебом са машћу, паприком и сољу, каи  и укусним гулашем из казана, којег је било за све посетиоце. Баш како је то у Банату и обичај!

(Према: Општински сајт)

Пројекат „Општина Пландиште – будућност у огледалу сасашњости“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.