Знакови поред пута

Стари мост у Плочици – мост на сувом

ТРЕБАО ЈЕ МАРИЈИ ТЕРЕЗИЈИ

• А, можда и Јерини Бранковић или…

Мост подигнут у атару села Плочица, у општини Ковин, у народу је од давнина познат као мост Марије Терезије. Понегде се може чути да га неко зове и Јеринин мост, али знатно ређе. Ни тај назив није случајан, јер је Јерина Бранковић, ту надомак Ковина, изградила нову српску престоницу, са утврђењем – Смедерево, па зашто не би и мост надомак тог града. Али, Марија Терезија, ипак, преовлађује као његов „архитекта“, а који је, по свему судећи,  изграђен за потребе аустроугарске војске у ратовима са Турцима.

Цео мост је зидан од опеке, највероватније направљене негде у некој од циглана у околини, којих у то време није било мало. Конструкција моста је сачињена од масивних стубова и лукова, а који носе коловозну траку, са обе стране ограђену зиданом оградом,  у којој се налазе отвори мањих димензија. Временом, једна стране ограде је срушена, највероватније сама од себе.

С обзиром на димензије и масивну контрукцију, мост је вероватно премошћавао неки водени ток, реку или поток, свеједно, а који без моста није могао да се пређе. Данас је то мост на сувом, који одавно ничему не служи, и који је због неодржавања у веома лошем стању.

Мост у Плочици, иначе, поред архитектонске, има и историјску вредност, не само за општину Ковин него и за цео јужни Банат, а собзиром на чињеницу да је то једини овакав мост, какав такав, сачуван на овом подручју, али и као једини мост испод кога не протиче никаква вода.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)

Пројекат „Знакови поред пута“  суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.