ПРЕМА ПОТРЕБАМА ДЕЦЕ... Руменка Негројевић

Бела Црква

Руменка Негројевић, директорка Предшколске установе “Анђелка Ђурић”  Белa Црквa

ДЕЦА ТРЕБА ДА ОСЕТЕ ДА СУ ВОЉЕНА

• ПУ “Анђелка Ђурић” ове године је уписала 260 малишана, који су смештени у 11 објеката у Белој Цркви и околним селима

Први вртић у Белој Цркви под именом “Дечије забавиште” почео је са радом давне 1877. године, а данас Предшколска установа “Анђелка Ђурић” има 11 објеката, три у самом граду и осам у насељеним местима на територији ове јужнобанатске општине. Први наменски  објекат изграђен је 1976. године, подсећа нас на историју директорка ове установе Руменка Негроjeвић, која је на том месту од 2016. године када је, као васпитачица запослена у ПУ, на себе преузела одговорност за вођење ове установе.

– Од три наша објекта у самом граду, два су намењена за смештај деце у полудневном боравку, дакле од 8 до 12 часова, док је само један намењен за целодневни боравак деце и у њему су смештена деца узраста од једне до шест година и то распоређена у пет група, од јасленог до предшколског узраста. У насељеним местима, осим у Јасенову и Гребенцу, наши вртићи раде при школама и у њима функционишу групе за полудневни боравак деце. Што се тиче деце, ове године смо уписали 260 малишана, од чега је 137 предшколаца и, нажалост, морам рећи да је број уписане деце сваке године све мањи, нарочито у селима – каже директорка Негројевић и наводи да су се за почетак ове школске године, као и сваке до сада, запослени, са њом на челу, трудили да остваре што боље услове за децу, попут спремања просторија, дворишта вртића, као и све друге припремне радове.

ДРУГА КУЋА… директорка Негројевић и наш новинар            

А како би створила што боље услове за рад са децом, ПУ редовно учествује на готово свим конкурсима намењеним овој врсти васпитно- образовних установа.

– Тако смо ове године конкурисали код Фондације “Новакa Ђоковићa” са пројектом проширења објекта за целодневни боравак где имамо мањак простора неопходног за квалитетан рад са децом. Такође, учествовали смо на конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице,  од кога смо добили 3,5 милиона динара, које смо искористили за реконструкцију крова на објекту “Лела Радуљ” и комплетну санацију нашег објекта у Јасенову, од реконструкције подова, врата и прозора, постављања нових електро и хидро инсталација до уређења прилаза згради и поплочавања стаза око објекта.

Од Покрајине смо добили још и 300 хиљада динара да бисмо купили столове и столице за децу у три наша објекта – наводи наша саговорница све што је урађено у претходном периоду, али додаје и да је ова установа од сопствених средстава старе и дотрајале играчке и реквизите у дворишту објекта у Карађорђевој улици заменила новим. Она подсећа да се тренутно чекају резултати конкурса који је расписала Амбасада Јапана у Београду, на којем је ова установа конкурисала са пројектом реконструкције подова, врата и прозора на својим објектима.

Директорка додаје да је најновији конкурс Покрајинског секретаријата за спорт и омладину намењен афирмацији спорта на којем је ПУ конкурисала са пројектом уређења игралишта у објекту “Лела Радуљ” чијом реализацијом би дворишта свих објеката ове предшколске установе била комплетно уређена. При том,  наглашава значај управо дворишта за правилан развој деце у чему је, како она каже, физичка активност веома важна па би зато малишани што је више могуће времена требали проводити напољу, у кретњи и истраживању и то онога што их занима.

Свакодневним рад са децом у ПУ “Анђелка Ђурић” бави се 35 запослених, од чега је 18 васпитача што, како наводи директорка, можда није довољно, пошто је са тим бројем стручних лица немогуће постићи да свака група деце има по два васпитача, што је неки стандард у раду оваквих установа. Тај мањак васпитача је ипак успешно надомештен трудом и ентузијазмом запослених, објашњава она и додаје да сви запослени дају свој максимум како би деца била безбедна и како би им се пружио квалитетан васпитни рад.

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

И. Владан

Фото: СиБ

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква