ДЕЧЈА НЕДЕЉА... само једна од бројнијх активности

Пландиште

Мирослав Маричић, директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ Хајдучица

ИЗУЗЕТНА САРАДЊА СА ОПШТИНСКОМ ВЛАШЋУ

• Општина обезбеђује бесплатан превоз за сву децу која путују у школу, а сем тога, и бесплатну ужину за све ученике, не само ове, већ и свих школа на територији општине Пландиште

Мирослав Маричић је директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Хајдучици од пре две и по године. За то време је сређена фискултурна сала, купљени рачунари, окречена зграда школе, како ова матична у Хајдучици, тако и одељење у Старом Лецу.

А каква је ситуација са кабинетском наставом и  ваннаставним активностима?

Када је реч о кабинетима, од нашег саговорника сазнајемо да у школи постоје кабинети за информатику (директорова ужа специјалност је информатика, па…), ТиТ/ТИО, физику, хемију, ликовно и музичко.

У школи активно раде бројне секције, као што су ликовна, литерарна, спортска, а постоји и ђачки хор и оркестар, што све доприноси општем подизању квалитета самог наставног процеса, у свој његовој свеобухватности. Сем тога, као и сваке године, тако и ове, по завршетку Дечије недеље,  организована је Ликовна колонија, када су гостима ученицима из Хајдучице овог пута били њихови вршњаци из Велике Греде, Пландишта, Jаношика, Гудурице и Великог Средишта.

Нашег саговорника питамо како је задовољан сарадњом са органима локалне самоуправе?

-Са локалном самоуправом имамо изузетно добру сарадњу. Поред оних обавезних материјалних трошкова, које Општина редовно измирује, локална власт нам кад год имамо неки проблем, без икаквих проблема, излази у сусрет. Општина обезбеђује бесплатан превоз за сву децу која свакодневно путују у школу, а сем тога, и бесплатну ужину за све ученике, не само наше, већ и свих школа на територији општине Пландиште, што нисам сигуран да је баш честа појава по Србији – каже директор Маричић, посебно истичући чињеницу да је председник Општине Јован Репац увео праксу која је наишла на опште задовољство ученика, а то је да на почетку сваке школске године посети све школе и првацима подели пригодне поклоне.

Директор Маричић не заборавља да спомене и добру сарадњу са Центром за социјални рад, када су у питању проблеми које се тичу материјалног стања појединих ученика, при чему Центар увек реагује правовремено и адекватно ситуацији и могућностима.

У СРЕЂЕНОЈ САЛИ… Ликовна колонија на крају дечје недеље

Оно што чека директора у скорије време, осим редовних активности, то је сређивање кровне конструкције зграде и замена олука.  – Чим се појави неки конкурс, спремно ћемо га дочекати – каже.

БРОЈКЕ

У школској 2018/19. години школу похађа укупно 72 ученика (пре четрдесетак година било их је 400, па сад…). Од тог броја, 58 њих је у школи у Хајдучици, а 14 у одељењу у Старом Лецу. Сви ученици распоређени су у девет одељења, четири одељења од 5. до 8. разреда, четири одељења(комбинована) од 1. до 4. разреда и једно специјално одељење (6. и 8. разред).

Иначе, да споменемо и ово: у општини Пландиште постоји три матичне школе: у Пландишту, у Хајдучици и у Великој Греди. У оквиру тих школа постоји седам одељења у седам насељиних места. Одељења нема у три села: у Соколцу, у Дужинама и у Марковићеву.

СРПСКИ, АЛИ…

Иако се некада настава одвијала и на словачком језику, због незаинтересованости родитеља ње више нема, тако да се сада наставни процес у целини одвија само на српском језику. Али се зато, у оквиру предмета Матерњи језик са елементима националне културе,  уче језици националних мањина, и то словачки, македонски и мађарски језик.

У оквиру школе постоји и образовање одраслих, кроз тзв. Другу шансу, коју користи 47 полазника, распоређених у три циклуса: од 1. до 4. разреда, од 5. до 6. и од 7. до 8. разреда.

С. Батало

   (Цео текст можете прочитати у  штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.