Енергија знања 

Проглашени победници 11. НИС Олимпијаде из руског језика

МИЛИЦА ЈЕ НАЈБОЉА МЕЂУ НАЈБОЉИМА

• Апсолутни победник Олимпијаде, уз учешће 110 ученика из Србије и региона, је Милица Костић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Опово, која је освојила највећи број бодова на такмичењу

Финале једанаесте НИС Олимпијаде знања из руског језика одржано је, по први пут, на Филозофском факултету у Нишу, уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

Олимпијада знања из руског језика, која је део званичног календара такмичења Министарства просвете Републике Србије, у последњем кругу такмичења окупила је 110 учесника, узраста од седмог разреда основне до четвртог разреда средње школе из Србије, Босне и Хрецеговине и Црне Горе. У оквиру финала олимпијаде најбољи од 700 учесника првог круга такмичења надметали су се у четири категорије. Након завршетка такмичарског дела, уследило је проглашење победника, уз свечану доделу награда и статуа најбољима, праћено наступом хора Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Победници по категоријама су: I категорија: прво место освојила је Милица Костић из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово, друга је Наташа Николић из ОШ „Бора Станковић“ Каравуково, а трећа, Марија Јакимова из ОШ „Георги Димитров“ Босилеград.

II категорија: прво место припало је Јовани Кнежевић из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ Бијело Поље, друга је Сташа Каралеић из Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ Ниш, а трећи је Лазар Лопушина из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ Бијело Поље.

III категорија: прво место освојила је Наташа Станковић из Гимназије Врњачка Бања, друго је Ива Стевановић из XIII београдске гимназије, а трећа је Јована Бугарин из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ Бијело Поље.

IV категорија: прво место освојила је Александра Олоанцева из Гимназије „Михајло Петровић Алас“ Београд, друго је Марија Котељникова из Прве београдске гимназије, а трећа је Варвара Јермолајева из Гимназије „Михајло Петровић Алас“ Београд.

Апсолутни победник Олимпијаде је Милица Костић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Опово, ученица која је освојила највећи број бодова на такмичењу.

Олимпијада знања организована је у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу и Славистичким друштвом Србије, док Олимпијаде знања из руског језика НИС организује од 2013. године, са изузетком 2020. године, када такмичење није одржано услед пандемије.

***
Кроз програм „Енергија знања“ НИС доприноси развоју образовања и побољшању услова за рад у образовним институција широм Србије. Између осталог, НИС је подржао реализацију пројекта двојезичне наставе у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ и Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду, као и у Гимназији у Алексинцу. НИС је до сада опремио и 23 кабинета за руски језик у школама чији су ученици на Олимпијадама знања остварили запажене резултате. За свој допринос развоју образовања у Србији, НИС је прва компанија добитник престижне „Светосавске награде“ коју додељује Министарство просвете Републике Србије.