О СВЕМУ ЗА СВЕ... Јован Репац

СТАРТ 013

Једно питање – више одговора

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ПЛАНДИШТЕ ВИШЕ НИЈЕ ПОРЕД ПУТА

Улагање у знање, улагање у децу је улагање у будућност, улагање у Пландиште сутра

— Шта је то чиме сте најзадовољнији и најпоноснији на истеку четворогодишњег мандата првог човека Општине Пландиште?

У протеклих четри године реализовали смо велике пројекте који се тичу побољшања и унапређења комуналне и саобраћајне инфраструктуре, унапређења здравства и школства, ученичког и студентског стандарда и свих оних услуга и радова који су од великог значаја и интереса за грађане општине Пландиште.

Извођење радова на уређењу комуналне и саобраћајне инфраструктуре део је једног великог пројекта које Општина Пландиште реализује већ годинама уназад, и са поносом могу да кажем да смо током претхоног периода успешно реализовали пројекте санације путне инфраструктуре на деоници пута Пландиште – Јерменовци, укупне дужине 12 километара, у који је уложено више од 250 милиона динара директних инвестиција. Након више од 50 година насеље Пландиште је повезано са суседном општином Алибунар новом и модерном саобраћајницом.

Захваљујући великој помоћи и подршци Владе Републике Србије и Управе за капитална улагања успели смо у потпуности да уредимо неке од најфреквентнијих улица у Пландишту. Санација и уређење локалних и приступних саобраћајница означили смо као приоритет, па су тако у потпуности уређене локалне саобраћајнице у Купинику и Великом Гају. Све што смо до сада изградили и постигли треба и мора да буде добар темељ за неке будуће пројекте и велике инвестиције.

Улицу по улицу…

Велике инвестиције имали смо и на уређењу и санацији објеката здравства и културе. Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти успели смо да реновирамо школе, домове здравља, домове култура, да изградимо неке од најважнијих комуналних објеката. Оно што смо обећали трудимо се да испунимо, па тако у сваком селу успешно завршавамо изградњу објеката комуналне инфраструктуре – капела. У сарадњи са Домом здравља 1. октобар Пландиште успешно реновирамо и санирамо амбуланте по насељеним местима, а све да би грађанима обезбедили што боље и квалитетније услове за пружање примарне здравствене заштите. Након неколико деценија у Хајдучици и Јерменовцима отворена је стоматолошка ординација, а тренутно се приводе крају радови на опремању зубне ординације и у Великој Греди. Примарна задравствена заштита и брига о здрављу нашх суграђана један је од приоритета, па смо тако током овог мандата успели да обезбедимо четри нова санитетска возила, нов ултразвучни доплер колор апарат за потребе гинекологије. Набављени су и нови ЕКГ апарати за потребе амбуланти по селима, стоматолошке столице и опрема за стерилизацију апаратуре и рендген апарт. Обезбеђен је и континуиран рад лекара специјалиста радиолога, хирурга, интернисте, психијатра и рад рендгенолошке службе.

Захваљујући повољном географском положају, Општина Пландиште заузима велику обрадиву површину и у великом проценту наши суграђани се баве пољопривредом и зато се ми као локална самоуправа трудимо да им помогнемо колико год можемо, нарочито у процесу прикупљања документације и учествовања на конкурсима које расписује Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду. Свакако један од најлепших примера сарадње са републичким органима власти јесте и реализација Конкурса за куповину сеоске куће са окућницом, чиме активно радимо на побољшању демографске политике и враћању младих на село. До сада смо захваљујући реализацији овог конкурса успели да обезбедимо кров над главом за 19 породица, односно више од 80 чланова домаћинства, што је заиста велики успех за Општину Пландиште.

… и квалитетнија веза са суседном општином

Поред великих инвестиционих улагања које смо имали на пољу инфраструктуре, велики акценат стављамо и на побољшање и унапређење ученичког и студентског стандарда. Иако важимо за малу општину, и те како имамо чиме да се похвалимо, нарочито на пољу образовања. Сваке године се трудимо да повећамо издвајања из буџета која се односе финансијску помоћ ученицима и студентима. Они су будућност наше општине и стога треба само да наставимо да радимо на унапређењу образовања и издвајања новчаних средстава за стипендије, јер на тај начин помажемо родитељима, дајемо подстрек будућим студентима на путу усавршавања и стицања звања и уједно се надамо да ће се једног дана као остварени људи вратити у своју општину и та знања применити за њен даљи развој.

Поред конкурса за стипендирање најбољих ученика и студената, реализујемо и конкурсе за стипендирање студената првих година основних студија, финансирање ученичких викенд карти и месечних карти ученика који свакодневно путују до својих школа и на тај начин у великој мери помажемо родитељима и њиховом кућном буџету. Улагање у знање, улагање у децу је улагање у будућност, улагање у Пландиште сутра.

(Старт 013)