БЕЗ ДИЛЕМЕ... одлука одборника била је једногласна

Вршац

На 34. седници Скупштине Града Вршца проглашени добитници највиших градских признања у 2024. години

ОВЕ ГОДИНЕ ПЕТОРО ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ

• Овогодишњи лауреати су др Раде Ракочевић, са титулом, „Почасног грађанина Града Вршца“, професорка музичке културе Анђелка Сучевић, са „Наградом за животно дело“, и Ненад Батало, привредник, др Веселин Савић, лекар, и проф. др Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање, са „Повељом Града Вршца“

На свечанј седници Скупштине Града Вршца, одржаној у Великој сали Градске куће, одборници су пред собом имали само једну тачку дневног реда: доношење одлуке о додели највиших јавних признања Града најзаслужнијим појединцима у 2024. години.

Предлоге је образложила Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца:

У сусрет још једној прослави празника Светог ТеодoрВршачког, славе нашeг града, традиционално ћемо доделити јавна признања појединцима, који су својим радом и делом задужили Вршац и оставили неизбрисив траг међу нашим суграђанима.  Грађани и организације нашег града су доставили своје предлоге из разних области друштвеног живота Вршца за доделу јавних признања и на основу тога, ја ћу у наставку образложити овогодишње лауреате.  

 За доделу звања „Почасни грађанин Града Вршца,“ за изузетан допринос афирмацији културних вредности града Вршца, предлажем господина Радета Ракочевића, доктора политичких наука из Београда, који је са својом породицом већ дуги низ година  поносни донатор највеће песничке награде за поезију у Србији „Васко Попа“, а која се у нашем граду додељује сваке године 29. јуна, на рођендан једног од најзнаменитијих песника на овим просторима. Поред веома успешне каријере у приватном бизнису, господин Ракочевић је познат по својој друштвеној одговорности, а веома је ангажован и у областима образовања и спорта. 

За јавно признање „Награда за  животно дело“ за изузетне резултате остварене на пољу културног стваралаштва и очувању  баштине, предлажем професорку музичке културе Анђелку Сучевићмузичког педагога и хорског диригента из Вршца. Поред школског хора, ова врсна педагошка радница водила је оркестар и усавршавала оркестарски инструментаријум, учествовала је на свим хорским и оркестарским такмичењима у земљи и доносили свом граду само највиша признања. Професорка Сучевић је активно утицала на подизање квалитета животне средине у нашој локалној заједници, организовала је стотине посета вршачких ђака и наставника на оперским и балетским представама и другим концертима. Анђелка Сучевић је са својим хором учествовала на свим градским манифестацијама, а својим ангажовањем посебно је допринела квалитетнијем образовању, васпитању и одрастању деце више десетина вршачких генерација. Чувајући и негујући музичку баштину Града Вршца, Анђелка Сучевић је једна од иницијатора обнављања Музичке школе „Јосиф Маринковић“, а своју љубав према уметности и музичком стваралаштву, Анђелка Сучевић је једнако уткала како у своје ђаке, тако и у свој Град.

СА ЗАДОВОЉСТВОМ… образложење градоначелнице

За јавно признање „Повеља Града Вршца“ за изузетан допринос у привреди и развоју нашег града, предлажем господина Ненада Батала, привредника из Вршца. Ненад Батало је кроз своје пословне визије успео да достигне ниво регионалног лидера у производњи папирне амбалаже. Након већ успешно оствареног пословног развоја, 2021. године одлучује да у свом граду оствари најсавременији производни погон и одмах запосли 120 радника. Знањем, искуством и применом најсавременије технологије допринео је да његова породична компанија буде један од водећих произвођача папирне амбалаже у Европи. Ненадов допринос није изостао ни кроз друштвени развој где је кроз разне донације у области здравства, образовања, спорта и хуманитарних организација помогао у општем развитку друштва, стварајући боље услове за живот свих грађана. 

За јавно признање „Повеља Града Вршца“за изузетан допринос у области здравствене заштите и научном раду предлажем неуролога, др Веселина Савића, дугогодишњег лекара Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“, Вршац. Доктор Веселин Савић представља пионира у областима доплера крвних судова, неуросонографије и неуроангиологије у нашем граду и оснивач је доплер кабинета при Специјалној болници за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић’’ Вршац, где је 14 година обављао функцију помоћника директора за медицинска питања. Током своје богате лекарске каријере, учествовао је у десетинама научних радова на међународним и домаћим конгресима, највише као аутор или коаутор.

Учесник је у неколико међународних студија са новим лековима као главни истраживач, а деценијама прати референтне светске медицинске часописе из неурологије, психијатрије и других области медицине до данашњег дана. Након одласка у пензију, као један од омиљених лекара међу вршчанима, наставља са стручним ангажовањем чиме доприноси квалитетнијем и ефикаснијем раду установе у којој је провео највећи део своје каријере. 

За јавно признање „Повеља Града Вршца“ за изузетан допринос у остварењу капиталних развојних пројеката Града Вршца предлажем проф. др Габријелу Грујић, директорку Канцеларије за дуално образовање и Националног оквира квалификација у Влади Републике Србије.

СЛЕДИ 2. ЈУН… последња седница одборника овог сазива

Успешно радивши као саветник министарства просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја постала је помоћник министра за стратешко планирање, а потом и помоћника министра за дуално образовање и васпитање. У жељи да дуално образовање постане лични избор младих, као платформа која ће их водити ка сигурној каријери у Републици Србији, њен рад огледа се како у практичном, тако и у академском деловању, а чему је Габријела Грујић дала значајан допринос кроз ангажовање на међународним пројектима који се баве развојем дуалног образовања. 

Аутор је многих научних радова у области дуалног образовања и приређивач је публикације  „Национални модел дуалног образовањаПут у будућност Србије“. Проф. Др Габријела Грујић, свој изузетни допринос даје кроз вођење пројекта комплетне реконструкције и проширења капацитета Тренинг центра у Вршцу, који ће по завршетку бити један од најмодернијих у Европи. Директно је заслужна за остварење овог капиталног пројеката и афирмацију Тренинг центра Ваздухопловне академије у Вршцу”, образложила је градоначелница Драгана Митровић.

Уз овакво образложење, пред одборницима је био лак посао: сви предлози су једногласно прихваћени.

Честитамо добитницима!