Бела Црква – споменици културе

Родна кућа народног хероја Саве Мунћана у Крушчици

ПОСЛЕДЊИМ МЕТКОМ УБИО ЈЕ СЕБЕ

• Кућа у којој је рођен народни херој Сава Мунћан припада архитектури „на бразду“

Сава Мунћан је рођен у Крушчици 6. јуна 1910. године у земљорадничкој породици. Основну школу завршио је у Крушчици, а гимназију у Белој Цркви и Вршцу. Још за време гимназијских дана дошао је у контакт са идеологијом радничког и комунистичког покрета. Правни факултет уписао је 1930. године. За време студирања постаје члан  СКОЈ-а, а 1933. године избачен је са факултета и протеран у родно место. У Крушчици наставља са политичким деловањем, а по повратку Жарка Зрењанина из затвора, 1936. године, постаје његов најближи сарадник. Године 1940. постаје секретар Окружног комитета КПЈ за Јужни Банат.

Учествовао је у организовању устанка против фашиста. У тренутку када је организовао партизански одред у околини Вршца, на улици га је 5. септембра 1941. године препознао један фолксдојчер и пријавио га. Полиција га је одмах опколила. Пружио је оружани отпор, а последњим метком одузео је себи живот.

Проглашен је за народног хероја 7. јула 1953. године.

Кућа у којој је рођен припада архитектури панонског типа „на бразду“, са забатом на уличној линији , са два прозора до улице. Стамбени део куће је троделни, што представља карактеристику кућа овог типа. Поред стамбеног постоји и економски део домаћинства са два шталска простора, летњом кухињом и простором у којем се налази пећ за печење хлеба.

На уличној фасади налази се спомен-плоча посвећена Сави Мунћану, коју је Савез бораца поставио 7. јула 1950. године, три године пре него што ће бити проглашен за народног хероја.

Иначе, родна кућа Саве Мунћана у Крушчици је споменик културе и  налази се Улици Саве Мунћана бр. 179.

(Start 013)

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква