Месне заједнице Панчева

Драган Остојин, председник Скупштине Месне заједнице „Центар“ Панчево

БИТИ У ЦЕНТРУ ГРАДА ЈЕ ПРЕДНОСТ, АЛИ И…

• Једна он највећих панчевачких градских месних заједница има у плану доста пројеката којима би се подигао квалитет живота грађана и отвориле могућности развоја овог дела града
• Одлична комуникација са јавно-комуналним предузећима

Месна заједница „Центар“ у Панчеву је, по броју становника, али и територији коју покрива, свакако једна од највећих ако не и највећа месна заједница у граду. Иако многи становници овог дела Панчева то не знају, “Центар” покрива и насеља Мали Рит и Тополу као и један део Беле Стене, наводи за наш лист Драган Остојин, председник Скупштине Месне заједнице “Центар”.

ПРОЈЕКТИ, ПРОЈЕКТИ… Драган Остојин

Када су неке будуће активности ове месне заједнице у питању, Остојин наглашава да  плановима никада не недостаје амбиција.

– Центар града увек захтева много тога. Готово сви Панчевци користе ресурсе наше месне заједнице, све велике и важне институције се налазе на њеној територији па су отуда и наши планови веома амбициозни. Нажалост, нисмо много тога успели да реализујемо, али смо завршили пројектну документацију за тоталну реконструкцију Улице Цара Лазара за коју ће бити потребна озбиљна средства, у висини од 200 милиона динара. Такође смо успели да у неформалном насељу Мали Рит изградимо око 400 метара пута у наставку Улице Краљевића Марка како би и ти људи имали исте услове за живот као и сви други грађани – набраја Остојин оно што је завршено и додаје да је доста тога урађено и по питању озакоњења, али и да је то посао који је тек започет.

Како  каже председник Скупштине Месне заједнице, месна заједница на чијем је он челу, као и све друге градске месне заједнице  немају своја средства, па све њихове веће инвестиције зависе од Града, готово сваке године према Граду конкурише за потребна средства за реализацију разних пројеката, а као најзанимљивије пројекте наводи улице Цара Лазара, Таковске и Бранка Ановића, као и тоталну реконструкција Улице Милоша Требињца. Све те улице представљају важне саобраћајнице чије уређење ће решити многе проблеме попут паркирања на углу Милоша Требињца и Пастерове, на улазу у Општу болницу.

– У свему имамо добру сарадњу са Градском управом па ће нам тако инспекција својим налогом за санацију Улице Бранка Ановића помоћи да ту улицу пресвучемо асфалтом, али и решимо питање легалности тих радова за које немамо документацију. Што се тиче других локација, имамо одличну комуникацију са јавно-комуналним предузећима па ћемо тако ове године очистити каналску мрежу у зони Потамишја и Рита за шта су нам одобрена средства, а што ће помоћи да наши грађани избегну проблеме које им праве подземне воде током временских неприлика – објашњава наш саговорник и наводи да се тај проблем недостатка кишне канализације полако решава и то реконструкцијама важних улица попут Улице 7. јула, чиме се стварају могућности за даљу изградњу ове али и свих других врста инфраструктуре.  Остојин је захвалан градским властима и градоначелнику за то што су реализацијом тих пројеката помогли у решавању ових проблема на које су годинама уназад није обраћала пажња. У МЗ „Центар“ се доста ради и на гасификацији, добро је покривена гасном инфраструктуром, каже Остојин и додаје да је и сама зграда Месне заједнице, као и ОШ “Бранко Радичевић”, повезана на гасовод.

В. Илић

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево