Месне заједнице Општине Опово

Милорад Јешин, председник Савета Месне заједнице Сакуле

ПОСЛА НЕМА САМО ОНАЈ КО НЕЋЕ ДА РАДИ

• У Сакулама данас функционише више успешних предузећа од којих су нека приморана да раднике траже у другим деловима Србије

Село Сакуле, a у Банату, како би рекао Зоран Петровић,  једно су од четири насељена места оповачке општине,  једне од најнеразвијенијих у јужнобанатском округу. Међутим, по речима Милорада Јешина, председника Савета Месне заједнице Сакуле, у овом селу посао нема само онај који не жели да ради. Ту своју изјаву он илуструје податком да у овом селу послује више успешних предузећа, од Млекаре и Циглане која, због недостатка радника мора да их увози са југа Србије, до успешног пољопривредног предузећа “Ћирић и син”. Недавно се овим фирмама придружила још једна, а то је дрвнопрерађивачка фабрика, која је запослила још око 50 становника овог, али и околних села, а постоје најаве да ће на пролеће бити отворена још једна фабрика у оквиру општинске индустријске зоне.

– Плате можда нису као у Панчеву или Београду али зато овде нема губљења времена на пут до посла. Поред тога, много Сакуљана је запослено и у Зрењанину и другим већим местима. Проблем са запошљавањем имају само наши најобразованији суграђани који посао могу наћи само у већим градовима, у Сакулама свакако не. Поред све старијег становништва, то и јесте један од наших проблема, одлазак наших суграђана у градове што резултира тиме да број становника нашег села опада. То је разлог зашто су многе куће у селу празне – оцењује наш саговорник, али додаје и то да су Сакуле пољопривредно село и да се много Сакуљана бави и пољопривредом у чему су, разуме се, успешнији они који имају више земље коју обрађују.

Савет Месне заједнице Сакуле чине чланови Српске напредне странке, па је тако и сарадња са Општином Опово олакшана, као и са Покрајинском владом, напомиње наш саговорник. Он каже да су резултати рада претходних година Савета видљиви, а као најважније набраја изградњу нове амбуланте у којој сваког дана током преподнева ради један доктор, а од недавно и стоматолог, али само једнан дан у недељи.

Поред тога, уређена је фискултурна сала Основне школе, што је, као и амбуланту, финансирала Покрајина. Општина Опово је помогла да се уреди фудбалски терен и трибине око њега на којем игра локални клуб, ФК „Борац“, који се такмичи у Српској лиги. – Како је за функционисање фудбалског клуба потребно више новца него што ми или Општина можемо да издвојимо, његов рад спонзорише наше успешно предузеће “Ћирић и син”. Ова фирма ће нам  финасирањем постављања неопходне подлоге помоћи и у изградњи мини пич игралишта, који финансира Покрајинска влада, а што ће ускоро бити завршено. Имамо резултате, а све радимо за добробит сваког нашег суграђанина – додаје Јешин и каже да је Месна заједница сваког дана ту да помогне Сакуљанима, било да је потребно нешто фотокопирати или званично се обратити некој служби. Како он каже, у Сакулама ради пошта, а село има и свог матичара.

Највећи проблем по његовој оцени представља превоз, Ластини аутобуси редовно превозе путнике пут Опова и даље, ка Београду, док превоза према Панчеву нема, иако има више од 20 ученика који похађају панчевачке средње школе. И поред бројних обраћања МЗ Сакуле панчевачком АТП-у, линија која је укинута као економски нерентабилна ипак неће бити враћена тако да ће ти проблеми у путовању морати сачекати неко друго решење, додаје председник Савета.

И. Владан

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства