Пландиште

Посета државне секретарке Министарства за бригу о породици и демографију

ВАЖНО ЈЕ СТВОРИТИ УСЛОВЕ ЗА ПЕРСПЕКТИВУ

• Јован Репац, председник општине,   упознао је државну секретарку  са сваком подршком помоћи коју Општина пружа својим становницима, од најмлађих, новорођенчади, до оних, најстаријих суграђана

Општину Пландиште данас је посетила Милка Миловановић Минић, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију.

У кабинету председника општине, у разговору са државном секретарком, сем Јована Репца, председника општине, учествовали су и Душан Ћурчић, заменик председника општине, Александра Одавић Мак, начелница Општинске управе, Магдалена Тошић, начелница Одељења друштвених делатности, Татјана Ђорђијевски, заменица у том одељењу, као и Ђурђевка Тафра, директорка Центра за социјални рад.

Тема разговора била је демографска ситуација у Србији и општини Пландиште и мере  подршке и подстицаја младим брачним паровима да што раније заснују породицу и рађају децу, односно мере за подизање стопе наталитета.

Јован Репац је упознао гошћу и са сваком подршком помоћи коју Општина пружа својим становницима, од најмлађих, новорођенчади, до најстаријих суграђана. Помоћ добијају и незапослене породиље до прве године живота њиховог детета. Председник је, такође, рекао да Општина води бригу о малишанима у вртићу, у основним школама, где се ужина добија бесплатно, као и превоз за њих и средњошколце. Студенти се материјално помажу на првој години студија на државним факултетима, добри студенти чији је просек оцена на студијама преко 8,5 добијају награду као и студенти мастер и докторских студија. Настаријим суграђанима помоћ пружају геронтодомаћице а Канцеларија за смањење сиромаштва старијим особама помаже у виду помоћи што се тиче огрева, куповине лекова, доделе пакета са прехрамбеним намирницама и пакета са средствима за хигијену.

Милка Миловановић Минић је истакла да смо „све старија европска нација и да наш економски напредак зависи од тога како ћемо и на који начин, обезбедити бољи живот грађана, и уопште бољи живот нације“.

– Оно што Општина ради на унапређењу демографских прилика и услова за живот својих грађана је веома важно да млади људи треба да буду мотивисани да се у своју средину врате, а вратиће се ако знају да у тој средини имају адекватну школу, вртић, добру здравствену заштиту и различите подстицаје. Данас, испред Министарства бриге о породици и демографију говоримо о најважнијем друштвеном, политичком и националном питању а то је заустављање лошег демографског тренда. Нама је сваки пети становник старији од 65 година, рађа се мало деце и тек је сваки седми становник млађи од 14 година. Јасно је да је Влада потпуно фокусирана да ове проблеме решава стратешки. Усмерили смо се на повећање накнаде зараде за време породиљског одсуства које не сме бити испод републичког просека.

Сада говоримо о новим мерама, председник Александар Вучић је најавио три нове, значајне мере што је само увод у пакет мера који ће бити саопштен крајем јануара следеће године. Наш крајњи циљ и наш најважнији задатак јесте да подигнемо стопу наталитета тако што ћемо креирати бољу, квалитетнију подршку за породице, за младе брачне парове да их додатно мотивишемо да што пре ступају у брачне заједнице. Нема добре наталитетне политике без сарадње Владе Републике Србије, Министарства са извршном могућношћу, законодавне власти, локалних самоуправа и наравно, медија, рекла је државна секретарка Милка Миловановић Минић у Пландишту.

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.