ПОСЕБАН... Петар Андрејић

Наш саговорник

Петар Андрејић, председник Савета МЗ Старчево, о туристичкој понуди Старчева

КУЛТУРНА ОАЗА КОЈА ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА

• Поред Музеја историје Старчева, где се могу упознати са богатом и занимљивом историјом овог места, посетиоци Старчева могу обићи и Манастир Војловица, као и два храма, што је само део туристичке понуде овог градског насеља надомак Панчева, али оно што је у плану, то је тек…

Старчево, као најстарије насеље на територији Града Панчева, које има континуитет живљења од доба неолита, дакле од 5.500 године п.н.е. и као некадашњи центар једне од најстаријих познатих цивилизација која је данас позната као “Старчевачка култура”, свакако је значајно и по свом културном богатству, посебно када се зна да се на територији Старчева места налази и значајан археолошки локалитет “Старчево град”. Како би се заштитило, али и јавности показало ово богато културно наслеђе, Месна заједница Старчево уложила је велики напор, и уз подршку локалне самоуправе, разних удружења, Основне школе и Дома културе, као и неких панчевачких установа културе, али и самих Старчеваца, јуна 2020. године успела је да формира Музеј историје Старчева.

– Музеј историје Старчева обухвата историјско-едукативну поставку “Старчево кроз векове” кроз коју се посетиоци могу упознати са два значајна периода из историје овог места, први је неолитски период, где су приказани најзначајнији артефакти из овог периода, па све до средњовековних насеља која су се налазила на овим просторима. У суседној просторији је изложена поставка која нас упознаје са Старчевом из доба Банатске војне границе, када је ово место било седиште пука, а о значају Старчева довољно говори податак да га је својевремено посетио и цар Јосиф – објашњава Петар Андрејић, председник Савета Месне заједнице Старчево, који нас је дочекао и показао све оно што овај музеј нуди. По његовим речима, поред ове поставке, у музеју постоји још једна просторија, галерија намењена мултумедијалним и сличним садржајима где је тренутно, током августа, постављена изложба разгледница. Такође, у дворишту Музеја посетиоци могу видети и две реплике настеобина какве су оне некада биле на овим просторима. Наш саговорник додаје да је Музеј и место где се одржавају “Чајанке”, традиционална дружења Старчеваца, који тада имају прилику да се упознају са својим суграђанима који имају неке јединствене хобије или се баве другим занимљивим стварима. Музеј је, иначе, смештен у згради некадашње школе која је, пре отварања музеја пре три године, потпуно уређена.

КРОВ НАД ГЛАВОМ… некадашње старчевачке насеобине

Поред овог музеја, посетиоци Старчева могу такође обићи и два старчевачка храма, Православну цркву посвећену Св. Пантелејмону из 1910. године, као и Римокатолички храм Св. Мауриција, подигнут 1873. године. Наравно, ту је и Манастир Војловица где посетиоце дочекује отац Теодор и упознаје са историјом овог манастира, који је јединствен по томе што се налази у склопу панчевачке рафинерије. А како би се што боље упознали са животом Старчева, гости овог места могу посетити и старчевачку ергелу коња “Мерац” и етно ресторан “Ђерам”, где могу пробати традиционални банатски ручак којим се најбоље може заокружити утисак о Старчеву. Како нам је рекао Андрејић, све то чини тренутну туристичну понуду Старчева, али и додаје да ће се убудуће радити да се она и даље развије. Он наводи да је само током ових летњих месеци Старчево посетило доста гостију међу којима су били и две групе наших најстаријих суграђана, из Удружења пензионера Долова, као и једна група из Београда, са Врачара.

А ВАН КУЋЕ… Старчевка и Старчевац некада давно

– Кад је реч о посети нашем музеју, можемо речи да је током ове године ову установу посетило више од хиљаду посетилаца, највише као организоване групе из пензионерских и других удружења, као и један део организованих школских посета. Могу рећи да ових дана разговарамо са појединим туристичким агенцијама из Београда како би организовали посете ученика београдских школа, тако да очекујемо да ће се број ових посета значајно увећати у наредном периоду – каже први човек МЗ Старчево Петар Андрејић и подсећа да, поред старчевачког музеја, у плану је још један, још амбициознији пројекат, а то је изградња археолошко-туристичког парка “Неолитско Старчево” које би, како је планирано, поред музејске поставке и реплике неолитског насеља, обухватао и управну зграду, научно-истраживачки центар, камп, бунгаловско насеље и друге пратеће објекте.

Надамо се да ће Старчевци и њихова месна власт, уз подршку градске власти, наћи начина да реализују овај пројекат, јер модерно Старчево, богата историја овог места, као и светски значајна “Старчевачка култура”, то свакако заслужују. И више од тога!

(Старт 013)