ЕНЕРГИЈА ЗНАЊА... на делу, у правом смислу тих речи

Прес

Пет медаља за екипу Србије на Међународној олимпијади из физике

ПОСЛЕ МАТЕМАТИЧАРА, ЗА ПОНОС И ФИЗИЧАРИ!

• Ово сматрамо великим успехом, који нас изузетно радује, јер је у овој години забележен низак одзив студената за упис на факултете који школују наставнике физике – истакао је проф. др Братислав Обрадовић, председник Друштва физичара Србије

Свих пет чланова екипе Србије су на 53. Међународној физичкој олимпијади, која је од 10. до 17. јула одржана у Токију, освојили бронзане медаље. Медаље су освојили Вук Хип и Ђорђе Паројчић из Математичке гимназије у Београду, Тадија Јелесијевић из Гимназије у Крушевцу, Сава Тодоровић из Прве крагујевачке гимназије и Тадеј Ристић из Рачунарске гимназије у Београду.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 400 такмичара из 83 земље. Руководиоци тима Србије били су професори Имре Гут, са Природно-математичког факултета у Новом Саду и Владимир Марковић, са Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Ово сматрамо великим успехом, који нас изузетно радује, јер је у овој години забележен низак одзив студената за упис на факултете који школују наставнике физике. Надамо се да ће ови наши златни олимпијци наставити са школовањем у Србији и допринети својим радом подизању научног нивоа физике и технике у Србији. Овај њихов успех ће, надамо се, стимулативно деловати и на друге ученике, повећавајући њихову заинтересованост за студије физике, фундаменталне науке на којој су засноване многе техничке науке“, рекао је проф. др Братислав Обрадовић, председник Друштва физичара Србије.

Професор је додао да се захваљује Нафтној индустрији Србије на помоћи око организовања изборног такмичења на којем је одређена екипа за одлазак на Међународну олимпијаду (Српска физичка олимпијада) и око организовања одласка наше екипе на пут у Токио.

Финансирање науке је помало незахвалан посао, јер су резултати тог финасирања видљиви тек за много година, а и често нису у жижи интересовања јавности. Драго ми је да је НИС препознао да је финансирање подизања научне писмености у Србији кроз програм „Енергија знања“ стратешки циљ и да је свестан да је достизање тог циља дуготрајан посао“, додао је професор Обрадовић.

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације наших младих и талентованих физичара, НИС у оквиру програма „Енергија знања“ од 2013. године сарађује са Друштвом физичара Србије, кроз подршку у реализацији такмичења из физике, како на државном, тако и на међународном нивоу.

(Фото: Друштво физичара Србије)