САРАДЊА СА ГРАДОМ... У складу са епидемиолошком ситуацијом

Панчево

Педесет и четврти рођендан ШОСО „Мара Мандић“

ШКОЛА, БАШ ВЕЛИКОГ СРЦА

• Поводом 54. рођендана, 17. маја, Школу је посетила већница за образовање мр Татјана Божић

Пре 54 године, 17. маја, почела је са радом Школа „Мара Мандић“, школа која васпитава и образује децу са сметњама у развоју, а у процесу инклузије пружа подршку и деци са сметњама у развоју која похађају редован систем образовања.

Ове године, свечаности обележавања Дана школе, 17. маја, присуствовала је и мр Татјана Божић, чланица Градског већа, задужена за образовање, која је том приликом изјавила:

„ШОСО „Мара Мандић“ која се налази на територији града Панчева, осим што васпитава и образује децу у свом објекту, пружа подршку и основним школама са територије града Панчева, укупно 18 основних школа, као и за 4 школе са територије општине Ковин. Реч је о деци о којој је Интерресорна комисија проценила да треба да раде по индивидуалном образовном плану, тако да дефектолози из ове школе пружају подршку и у ПУ „Дечја радост“ у Панчеву, као и у установи „Наша радост“ у општини Ковин.“

Горан Владић, директор ШОСО „Мара Мандић“, истичући како  је сарадња између Града и Школе јако добра, рекао је:

„У школи је урађено доста тога. Првенствено, санација и уређење ђачког и наставничког тоалета, као и поплочавање керамичким плочицама пет учионица. Школа редовно конкурише на свим пројектима Града, Покрајине и министарства. Свака учионица је опремљена лаптопом, пројектором, белом таблом, а уграђене су климе.“

Иначе, матична школа образује децу са различитим сметњама, од оних когнитивних  и недовољно развијених интелектуалних способности, до деце са различтим физичким сметњама, са оштећењима вида, слуха, поремећајима аутистичког спектра, као и децу која су везана за инвалидска колица.

Школа у свом саставу има:

-предшколско васпитање;

-основну школу;

-средњу школу;

-дневни боравак;

-сервисни центар и

-библиотеку

У оквиру школе постоји и продужени боравак за децу од првог до четвртог разреда са обезбеђеном исхраном и комби превозом за децу којима је такав вид превоза неопходан, док остали ученици имају обезбеђену месечну карту. У школи ради и продужени боравак за децу виших разреда.

Школа има и издвојена комбинована одељења у Качареву, Јабуци и Долову.

Поред тога реализује се и кућна настава за децу која нису у могућности да похађају наставу у одељењу услед нарушеног здравственог стања, а реализује и индивидуалну наставу коју спроводе: логопед, реедукатор психомоторике и физиотерапеут.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево