ПРОМОЦИЈА ЧЕШКЕ КУЛТУРЕ, ТРАДИЦИЈЕ... Љиљана Стехлик

Чешко Село

Обележен Дан Националног савета Чеха у Србији

У ЧАСТ СВЕТОГ ЈАНА НЕПОМУКА

• На промоцији чешког језика, чешке традиције и културе, у свакој прилици и на сваком месту, изузетно нам је значајна подршка Амбасаде Чешке и руководства општине Бела Црква – истакла је Љиљана Стехлик, председница Националног савета Чеха у Србији

Шеснаестог маја, на дан Светог Јана Непомука, у Чешком Селу је свечано обележен Дан Националног савета Чеха у Србији. Пригодно организованој свечаности присуствовали су  Петра Феикова,  конзулка Амбасаде Републике Чешке у Београду, Виолета Симић, председнице Општине Бела Црква, Љиљана Стехлик, председница Националног савета Чеха,  Милинка Хрћан, заменица Покрајинског секретара за управу, прописе и националне заједнице, као и великог број представника чешких удружења из целе Србије.

Поздрављајући присутне, председница Националног савета Чеха Љиљана Стехлик је истакла да  „Национални савет чешке националне мањине у Србији током свог рада посвећен је промоцији чешког језика, чешке традиције и културе у свакој прилици и на сваком месту и у томе веома нам је значајна подршка Амбасаде Републике Чешке у Београду, као и руководства општине Бела Црква.“

Потом је Станислав Хавел, учитељ чешког језика, говорио је животу и значају светог Јана Непомука, једног од најпознатијих чешких светаца, кога поштују припадници свих хришћанских цркава. Свети Јан Непомук је заштитник Чешке Републике и града Прага, а у Чешком Селу, 1900. године, подигнута је црква која носи име овог великог свеца и мученика.

У оквиру обележавања Дана Националног савета Чеха  одржан је и концерт удружења „Чеси Шумадије“ из Крагујевца, а у  Етно музеју, у Чешком Селу, посетиоци су имали  прилику да погледају поставку рељефа под називом „Животопис Јана Непомука“ ауторке Терезе Стаменковић.

(Фото: Архива НС Чеха)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.