„КОВАЧИЦА“... највећа електрана на ветар у Србији (Фото: New Energy Solutions)

Ковачица

Отворен ветропарк „Ковачица“, највећа оперативна електрана те врсте у Србији

НЕМА ТАКВЕ „КОВАЧИЦЕ“ ОСИМ У КОВАЧИЦИ

• Ветрогенератори, њих 38, производиће струју за преко 68.000 домаћинстава, а уз то смањити емисију угљен-диоксида за око 250 тона годишње

 

У општини Ковачица отворен је ветропарк „Ковачица“, који је са инсталираних 38 ветрогенератора, укупне снаге 104,5 мегавата, највећа оперативна електрана те врсте у Републици Србији.

Ветропарк се простире на подручју површине преко 3.711 хектара, а окружен је насељеним местима Дебељача, Ковачица, Падина и Црепаја.

Овај пројекат, вредан 189 милиона евра, који је реализовала израелска компанија Enlight у сарадњи са својим српским партнером, компанијом New Energy Solutions, имаће изузетно позитивне ефекте на животну средину, јер  искоришћавањем ветра као обновљивог извора енергије аутоматски ће се смањити емисија штетних гасова, као и ефекат стаклене баште, а сем тога, умањиће се и зависност од производње електричне енергије употребом електрана са фосилним горивима.

Тако ће 38 ветрогенератора, коришћењем ветра као извора инергије, допринети смањењу само угљен-диоксида за око 250 тона годишње, а уз то производити струју за више од 68.000 домаћинстава.

Међутим, нису само то позитивни ефекти овог ветропарка. Ту су и нова радна места, ту је и не мали приход који ће се сваке године слити у буџет општине Ковачица, пре свега, самом чињеницом што се ветропарк налази на њеној територији, али и не само због тога.

Сем тога, инвеститор је за потребе изградње и рада ветропарка изградио  и реконструисао преко 40 километара путева, што је за општину као што је Ковачица од не малог значаја.

Отварању ветропарка „Ковачица“ присуствовали су и амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Србије.

„Амбасада Израела посвећена је креирању платформе која спаја потенцијал инвестирања у српску економију, са могућностима развијања технологије коју поседују израелске компаније, рекла је, између осталог, амбасадорка Израела.

Министар Антић је нагласио да је Влада Србије као „један од својих приоритета у сектору енергетике одредила управо употребу чисте енергије, са циљем да се до 2020. године у Србији производи 27 одсто струје из обновљивих извора енергије“.

Ивона Б.