РЕЦЕПТ ЈЕ ТИМСКИ РАД... Оливера Цицовић

Наша саговорница

Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар

ПРОГРАМИ ЗА СВЕ УЗРАСТЕ, АЛИ ЗА ДЕЦУ…

• Центар за културу општине Алибунар током целе године учествује у реализацији бројних манифестација, посебно дечјих, наравно, у сарадњи са осталим установама и уз несебичну подршку локалне самоуправе и председнице општине Зоране Братић – истиче директорка Цицовић

– Као установа културе бавимо се, пре свега, организацијом културних манифестација од значаја за нашу општину, почев од сеоских слава до изложби, концерата, песничких вечери и пројекција филмова. Ове године у фокусу су нам биле радионице за децу и посебно дечије позоришне активности које су, морам напоменути, за сву децу наше општине потпуно бесплатне јер су наша деца наша најзахвалнија публика, и наша највећа жеља је да таква публика што чешће посећује наш Центар за културу и наше домове културе, јер сваком посетом много се тога да учити и научити.

Култура и јесте важан део васпитања и образовања. Уз све манифестације намењене нашим најмлађим суграђанима, посебно оне организоване током лета, наша деца на најбољи начин проводе свој распуст, не испред компјутера код куће, већ учећи о нашој традицији, култури, уметности, позоришту – каже Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар и напомиње да су током ове године реализоване бројне културне манифестације, које су део програма ове установе сваке године, попут изложби, концерата, песничких вечери.

САЛЕ УВЕК ПУНЕ… а ту је и председница општине Зорана Братић (десно од директорке)

У сарадњи са Клубом песника “Милош Црњански” редовно се одржавају књижевне вечери, а ту су и редовни такмичарски сусрети песника на републичком нивоу “Јесењи песнички маратон”, такмичарска манифестација чији победник од Центра за културу као награду добија штампање књиге. Ове године је у Иланџи одржана свечана академија “Дан Милоша Црњанског” коју је, у сарадњи са МЗ Иланџа, реализовао Центар за културу општине Алибунар и у склопу које је, поред осталог културног програма, одржана и позоришна представа “Партијарх Павле”.

Уз подршку Општине и МЗ Селеуш, и ове године, по пети пут, организован је “Селеушки вишебој”, а Центар за културу је, у сарадњи са Туристичком организацијом Алибунара, као и ранијих година, реализовао и културни програм у склопу “Дана пчелара”. Током септембра одржани су и “Михољски сусрети села”, манифестација у оквиру које је организован богат културно-уметнички програм. То су само неке од манифестација које током сваке године реализује Центар за културу општине Алибунар.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА… у Алибунару и ове године, не случајно!

– Трудимо се да свако године урадимо нешто ново, током године ми реализујемо преко 100 различитих манифестација, што сами, што у сарадњи са другим установама и удружењима. Тако смо ове године, у сарадњи са Националним саветом румунске националне мањине, организовали четири концерта румунске музике и фолклора, а са Удружењем младих из Локава реализовали смо “Фестивал Дојни”. Трудимо се, такође, да равноправно организујемо манифестације по свим селима наше општине како се нико не би осећао запостављеним – наглашава директорка Центра за културу и додаје да је ове године успела да оствари једну од својих идеја, а то је школа глуме за децу, па је тако Центар за културу уз подршку Општине Алибунар организовао бесплатну „Летњу дечију секцију глуме“ током летњег распуста, што је завршено представом “Све је под контролом” коју су направила деца, млади глумци, полазници ове школе глуме.

– Поред тога, што се тиче најмлађих суграђана, и фолклор је бесплатан за сву нашу децу па се зато и можемо похвалити да имамо преко 300 чланова дечије и омладинске секције фолклора као и да имамо одличну сарадњу са културно-уметничким друштвима из наше општине – напомиње Оливера Цицовић.

А ЗА ДЕЦУ… увек прикладне и увек поучне представе, и увек бесплатне

Када је реч о програму који Центар за културу организује поводом предстојећих новогодишњих празника, наша саговорница каже да је све кренуло почетком децембра, и то представом за децу “Залеђено краљевство”, које је, у оквиру “Децембарских дана дечијег позоришта”, као и увек бесплатно приказано у свим насељеним местима алибунарске општине, ако не у објектима Центра којих има три, у Алибунару, Владимировцу и Карловцу, онда у просторијама основних школа у осталим сеоским местима. Поред тога, 21. децембра је одржана и представа за мало старију публику ”Удај се мушки” за коју је, како каже наша саговорница, подељено преко 320 бесплатних карата.

Током ових претпразничних дана грађане Алибунара очекују и три концерта, од 22. до 28. децембра на којима ће се представити фолклорни ансамбли Дома културе Алибунар, Дома културе Владимировац и Дома културе Банатски Карловац, затим, балетска секција из Банатског Карловца, као и млади и талентовани вокални и инструментални солисти из наше општине, уз инструменталну пратњу оркестра Центра за културу.

Када је реч по сарадњи Центра за културу са локалном самоуправом и другим установама у Алибунару, наша саговорница има само речи хвале:

– Сарадња је изузетна, како са Општином и председницом Зораном Братић, тако и са свим установама и институцијама у Алибунару. Тимски рад је оно што доприноси развоју наше општине у свакој сфери и заиста се можемо похвалити да је за тај тимски дух заслужна председница Зорана Братић, која успешно делегира задатке и свакоме од нас даје простора да радимо у складу са својим идејама и циљевима у послу, а истовремено нам пружа и несебичну подршку за све идеје које јој презентујемо – наглашава наша саговорница и додаје да ништа не би успели да ураде да цела општина не фукционише као један тим у коме су једни за друге увек ту, у свакој прилици.

(Старт 013)

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.