СПРЕМНО У НОВЕ ИЗАЗОВЕ... Јарослав Хрубик

Срећна 2023.

Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица

ДОМАЋИНСКИМ ПОНАШАЊЕМ У НОВЕ ИСКОРАКЕ

• Општина Ковачица отвара једно ново поглавље напретка, али радујем се новим изазовима са којима смо апсолутно спремни да се ухватимо у коштац
2022. је 220. година од доласка Словака на територију Ковачице, тако да је читава година протекла у прослави овог важног јубилеја – каже за Старт 013 Јарослав Хрубик

Годину која је иза нас оцењујем као изузетну. Након две ковид године, јасно је да смо се као друштво опоравили. Успели смо да сачувамо буџет, да се понашамо домаћински према обавезама, а о томе сведочи и ова година када смо организовали, како редовне активности, и тако и нове манифестације.

Година 2022. је 220. година од доласка Словака на територију Ковачице, тако да је читава година протекла у прослави овог важног јубилеја.

Првенствено почели смо са мајским прославама које су имале богат програм. Ковачица је имала низ културних манифестација које су окупиле Словаке из читаве Војводине. Поред тога, један број сликара, чланова Галерије наивне уметности, ујединио се у идеји да се уради слика са симболима Ковачице у част овог важног јубилеја. У мају ове године општину Ковачица посетили су бројни ансамбли, гости, али и медији који су разумели важност обележавања 220. годишњице.

Одржана је и свечана академија, а свој немерљив допринос дала је и сама Месна заједница Ковачица. Прослава је настављена и током Ковачичког октобра“, кад је отворен један од најстаријих салона, онај у Галерији наивне уметности. У октобру имали смо и велику част када су се у Ковачици сусрели двоје гувернера, и то гувернери Народне банке Словачке и Народне банке Србије. Тада је Ковачица добила поклон, односно, сребрну кованицу са мотивом Ковачице.

СЕДИШТЕ ОПШТИНЕ… и место о коме се брине да пут данас води ка бољем сутра

Током Ковачичког октобра у прославу смо укључили сва удружења, све установе и институције, тако да су сви чланови наше локалне заједнице учествовали. Имали смо низ гастрономских, образовних и културних манифестација.

Како у Ковачици, тако и у другим местима општине Ковачица, локална самоуправа подржала је и бројне традиционалне фестивале и манифестације: Младост пева у Уздину, Виве фестивал у Дебељачи, Великогоспојинске дане у Црепаји, Дане Падине у Падини и још много тога.

Што се тиче инфраструктурних објеката на којима се ради током ове године истакао бих радове на изградњи хале у Црепаји и радове на Дому културе Михал Бабинка у Падини.

Морам да истакнем и то да смо добили значају подршку од Канцеларије за Словаке у дијаспори за наставак радова на реконструкцији Дома културе Михал Бабинка.

Канцеларија за Словаке у дијаспори одборила је два пројекта општине Ковачица, укупне вредности 200.000 евра, а Општина Ковачица је издвојила још додатних 8.800.000 динара за радове на Дому културе у Падини.

Планирано је било да се према првом пројекту од 100.000 евра са средствима Општине Ковачица уради ПВЦ столарија, део унутрашњих грађевинских радова, укључујући и водовод и канализацију. Радило се и на постављању главних и помоћних улазних врата, а посао је обиман, сведочи извођач радова на постављању столарије. Уграђује се преко 60 елемената, за струју и грејање. Подсетио бих, Дом културе Михал Бабинка у Падини један је од највећих у Војводини, а зграда је страдала у пожару 29. априла 2019. У пожару је страдала велика сала и кров изнад ње. Тада је учињена велика материјална штета, а сви радови за које је раније издвојен новац за реконстукцију, нестали су у пламену, те се са темељном реконструкцијом кренуло изнова.

Радови на спортској хали у Црепаји напредују по унапред утврђеном плану. Завршава се постављање кровне конструкције, а већ се могу видети јасни обриси будуће мултифункционалне хале коју ће моћи да користе, како спортски клубови из Црепаје, тако и из целе општине Ковачица. Подсетимо, развој спортске инфраструктуре је један од приоритета Покрајинске владе, а у прилог томе говори и чињеница да је њен председник Игор Мировић, са својим тимом, обишао ово градилиште у марту ове године. Реч је о заједничком пројекту Покрајинске владе и локалне самоуправе.

Доградњом овог објекта, површине 2.040 квадратних метара, биће унапређена настава физичког васпитања и развој школског спорта, као и услови за рекреативно и професионално бављење спортом.

Постоји још много тога што смо успели да урадимо током ове године, али бојим се да би нам за то требао читав један новински број.

Као што можете и сами закључити, Општина Ковачица отвара једно ново поглавље напретка, али радујем се новим изазовима са којима смо апсолутно спремни да се ухватимо у коштац.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.