СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ... Оливера Цицовић

Култура

Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар

КУЛТУРЕ ОНОЛИКО КОЛИКО ТО КОРОНА ДОЗВОЉАВА

• Упркос ковиду трудимо се да урадимо све оно што се може, и  у складу са свим мерама опреза, презентујемо публици, у нади да ће се што  пре наћи лек за  вирус и да ће наши домови културе ускоро  опет бити пуни публике – каже директорка Цицовић

О томе како актуелна ситуација са корона вирусом утиче на културна дешавања у општини Алибунар, разговарамо са Оливером Цицовић, директорком Центра за културу, установе, која представља угаони камен око кога се углавном све врти кад су у питању најзначајније културне манифестације по којима се ова општина препознаје.

-Манифестације Центра за културу стале су  марта, након увођења ванредног стања,  а наставиле су 24. августа,  када је поново било дозвољено окупљање на отвореном и под посебним условима, уз растојање од 9 метара квадратних, у затвореном простору.  С обзиром на три велике сале домова културе у општини,  уз те мере предрострожности почели смо са радом, углавном на отвореном простору, ради што веће заштите како учесника тако и посетилаца – напомиње директорка Цицовић, додајући да су тако традиционални „Дечији петровдански дани“ одржани на отвореној бини Спортског центра у Алибунару, у оквиру којих су 27. и 28. августа одржане две дечије позоришне представе, као и радионице глуме и маскенбал за децу.

ЕТНО АРТ БРАКУС… модна ревија као нови општински бренд

Уз све мере предострожности, у Дому културе у Банатском Карловцу одржано је, шесто по реду, такмичење песника – „Јесењи песнички маратон“, на којем учествују песници из целе земље.

У категорији млађих песника, оних до 35 година старости, победила је Сузана Јанковић из Банатског Карловца, док је у категорији већ афирмисаних песника, по оцени стручног жирија, најбољи био Милан Стевановић Трновица из Београда.

-Лепе дане у септембру искористили смо и за промоцију радова удружења жена са којима традиционално сарађујемо и дајемо им подршку у организовању манифестација које промовишу културно и етно стваралаштво ове средине. Ова јесен је била испуњена манифестацијама на отвореном, па је тако наше удружење жена  из Алибунара „Етно Арт Бракус“, уз нашу организациону подршку, на платоу испред Дома културе Алибунар представило свој нови бренд, кроз етно модну ревију. Уз све мере предострожности, представљени су модели одеће која спаја модеран и етно стил кроз спој румунске националне ношње и модерних материјала, ручно рађену од стране дивних жена из овог удружења – истиче наша саговорница, подсећајући да су креаторке ове необичне комбинације биле Марија Ружан, председница удружења, и Драга Кокотовић, професорка ликовне уметности.

И ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА… нажалост, без публике

Иначе, ваља подсетити да су удружења жена у општини Алибунар  веома активна,  а има их чак осам, и свако од њих на свој начин чува традицију и културу ове мултиетничке средине и зато, каже Оливера Цицовић, да „смо им ми увек на располагању и са много ентузијазма им дајемо подршку у свим подухватима које оне замисле, а подршку им и те како даје и локална самоуправа“.

Имајући то у виду, не треба заборавити традиционалну манифестацију „Дуња и јесењи плодови“, која је 24. октобра одржана у Владимировцу, а на којој су Владимировчанке, под диригентском палицом Викторије Секешан,  приказале своје традиционале кулинарске специјалитете, али и ручне радове, традиционални вез и ручно рађене ношње.

Оливера Цицовић никако не жели да изостави ни манифестацију „Карловчанки“, које су у септембру одржале хуманитарни базар, за помоћ својим суграђанима.

-То је најмлађе удружење, чија је председница Драгица Ђурић, оне су јако скромне и не желе да се посебно истичу, али ја их морам споменути, јер су заиста креативне, а и хумане – каже наша саговница

Толико о женама, а сада идемо у Јаношик, где је одржана 2. Ликовна колонија наивног сликарства  којој су, осим Општине и Центра за културу, организациону подршку дали  и Месна заједница Јаношик и Национални савет Словака. На Колонији је учествовало преко 20 аматерских сликара из свих места из Србије у којима живе Словаци. Идејни творац ове манифестације је МОМС Јаношик, и она  полако задобија све већу наклоност сликара, чиме се у све већој мери  доприноси очувању и афирмацији културне традиције  словачког народа у алибунарској општини.

БАНАТСКИ КАРЛОВАЦ… Оливера Цицовић на „Јесењем песничком маратону“

-Изложба слика са Колоније  одржана је у Дому културе Јаношик, а потом су слике биле изложене и у галерији Дома културе Банатски Карловац, тако да су и остали суграђани наше општине били у прилици да их погледају. У Банатском Карловцу одржана је и Смотра сликара општине Алибунар, 18 и 19 септембра, а наши сликари су узели учешће и на Сликарском салону у Пландишту почетком октобра – истиче Оливера Цицовић.

У свим насељеним местима  у општини Алибунар обележена је, на одговарајући начин, и традиционална „Дечија недеља“, манифестација која је, од 1. до 13. октобра, омогућила деци да бесплатно погледају пригодне дечје представе уз, разуме се, све мере заштите од могуће заразе, и не без заштитних маски.

-У Алибунару је, нажалост, без публике, одржана и  премијера представе на румунском језику, а у извођењу аматерског позоришта Кону АЛЕКУ, која је снимљена  и биће објављена на нашем сајту који је у изради – напомиње директорка Цицовић, додајући да се „до краја године планирамо да направимо сајт и онлајн платформу, на којој ћемо презентовати публици позоришне представе, али и новогодишњи концерт наших фолклорних ансамбала, а с обзиром на то да су наши фолклорни концерти  баш посећени,  али у овом времену борбе против вируса то није изводљиво ради очувања здравља, те ћемо концерте публици ове године дочарати путем модерних технологија“.

-Упркос ковиду трудимо се да урадимо све оно што се може, и  у складу са свим мерама опреза, презентујемо публици, у нади да ће се што пре наћи лек за  вирус и да ће наши домови културе ускоро  опет бити пуни публике, а до тада на нама свима је да будемо одговорни да се придржавамо мера заштите, јер увек је боље спречити него лечити, зато препоручујем свима да се брину за своје и здравље својих најмилијих, и зато – будимо одговорни – поручује за крај Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Алибунар – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.