ОДМАКЛИ... дуално образовање као пут за сигуран посао

Образовање

Машинска школа „Панчево“ и дуално образовање

ПРИМЕР КАКО СЕ МОЖЕ КАД СЕ ЗНА И ХОЋЕ

• Од школске 2017/18. Машинска школа „Панчево“ учествује у развоју модела дуалног образовања
• Стручни образовни кадар и сваке године све боља опремљеност гарант су да ће привреда добити квалитетно школоване кадрове које и захтева

Машинска школа „Панчево“ данас представља модерну средњошколску установу која пружа веома примењива знања из области машинства, саобраћаја и електротехнике. Богато искуство, изванредан кадар и одлична опремљеност школе гаранција су да ова школа ученицима пружа најбоље знање из поменутих области. Ова образовна установа је активно укључена у процес реформе средњих школа и увођења модела дуалног образовања кроз који ученици практична знања стичу не само у школи већ и кроз рад у привредним субјектима који су партнери школе, а који имају потребу за кадровима те врсте.

Ова школа је школске 2017/18. године први пут уписала образовни профил са елементима дуалног образовања: бравар – заваривач. Овај профил је развијен кроз пројекат немачко-српске развојне сарадње „Реформа средњег стручног образовања у Србији“ који, уз подршку Владе Савезне Републике Немачке, реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Немачке организације за међународну сарадњу. У оквиру пројекта развијен је још један образовни профил трећег степена који се школује по моделу дуалног образовања – оператер машинске обраде. Поред њих, Машинска школа је развила сопствени модел дуалног образовања за четворогодишње школовање који се огледа у учењу на реалним инжењерским пројектима а који је одобрен од стране надлежног министарства.

  • Велику пажњу ту придајемо примени стеченог знања а најбољи доказ су бројни пројекти које су развили ученици и професори наше школе а по којима је она позната у окружењу и који представљају понос школе попут зелене електране „Ветросол“, вишенаменска справа за вежбање „Спартакус“ или „Бициклофон“ – објашњава директор Машинске школе „Панчево“ Ненад Дојчиновић и додаје да модел дуалног образовања није никаква новина за ову установу пошто је са појединим локалним послодавцима успостављена дугогодишња сарадња кроз коју су ученици код њих обављали праксу. Он додаје да су искуства и ученика и привредника који су учествовали у дуалном образовању веома добра.

  • Привредници који су били укључени у ову врсту сарадње су заинтересовани да је наставе о чему сведоче изјаве о намери да и ове школске године учествују у том програму. Тај круг послодаваца се шири, јављају нам се и други који су раније имали резерве према моделу дуалног образовања – каже директор Дојчиновић и додаје да су поједини предузетници били заинтересовани и да стипендирају своје ученике, а неки су им покривали трошкове попут превоза. Он даље напомиње да је од ове школске године обавеза послодаваца који су укључени у дуално образовање да својим ученицима исплаћују 70 посто минималне зараде, трошкове превоза и топли оброк као и да им обезбеде заштиту на раду.

Машинска школа „Панчево“ је ове школске године уписала девет образовних профила у оквиру којих су и два који се реализују по моделу дуалног образовања – оператор машинске обраде и бравар – заваривач.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево