ТО ЋЕ БИТИ ТУ... Јарослав Хрубик и Милош Цолић и карта која показује где ће се простирати нови ветропарк, са радним називом „Пупин“ (Фото: РТВ Ковачица)

Ковачица

Потписан уговор о другој фази изградње ветропарка „Ковачица“

УСКОРО И ВЕТРОПАРК „ПУПИН“

• Од новог ветропарка, сем еколошки чисте електричне енергије, и нова запошљавања и нових 50 милиона динара годишње у општинском буџету

Ветропарк „Ковачица“, највећи ветропарк у Србији, који се налази  на подручју катастарских општина Ковачица, Дебељача и Црепаја, наставиће да се шири.

То су данас, својим потписима,  потврдили председник Општине Ковачица Јарослав Хрубик и представник израелске фирме „Енлајт“ Милош Цолић, који је и први човек ветропарка „Ковачица“,  ветропарка који  има 38 ветрогенератора  инсталисане снаге од 104,5 МW, што  струјом може да снабдева чак 68.000 домаћинстава.

После потписивања уговора о пословно-техничкој сарадњи и наставку ширења „Ковачице“ новим ветрогенераторима, Јарослав Хрубик је истакао да је нова инвестиција од изузетног значаја, како за нова запошљавања радника из општине Ковачица, јер је уговором предвиђено да првенство у добијању посла имају фирме са територије ове општине, тако и за буџетски прилив од 2 одсто од нето добити коју оствари ветропарк „Пупин“, како је званични радни назив  новог ветропарка.

„До сада смо имали годишњи приход од 60 милиона динара годишње од остварене добити ветропарка „Ковачица“, тако да очекујем да ће  изградњом ветропарка „Пупин“ тај приход достићи и 110 милиона на годишњем нивоу, што ће бити од велике користе како за изградњу општинске инфраструктуре, тако и за нове вртиће, нова улагања у децу и младе, у будућност општине Ковачица“, истакао је Хрубик.

Милош Цолић, представник „Енлајта“, похвалио је досадашњу сарадњу са локалном самоуправом општине Ковачица, најављујући нова улагања и ван ове општине, широм јужног Баната.

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица