ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ... др Марко Ћулибрк на 5. седници Парламента привредника РПК

Панчево

Одржана 5. седница Парламента привредника Јужног Баната

НЕКА СЕ У ТОМ ПРАВЦУ И НАСТАВИ

  • На регион је задржао позитивне трендове, како по питању раста зарада, смањења незапослености и раста индустријске производње  тако и сталним увећавањем спољнотрговинског промета, уз остваривање суфицита – истакао је др Марко Ћулибрк, председник РПК Панчево

У складу са планом активности,  15. марта 2023. године,  одржана је 5. седница Парламента привредника Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа, којој је председавао Рајко Чаворовић, потпредседник Парламента привредника РПК Панчево, иначе директор „Скробаре“.

Испред ПКС седници је  присуствовала  Нермина Љубовић, директорка Директората за привредне парламенте Привредна коморе Србије.

Након усвајања дневног реда и записника са претходне седнице,  директор РПК Панчево др Марко Ћулибрк представио је Информацију о привредним кретањима у региону, који је између осталог истакао да „регион је и даље задржао позитивне трендове, како по питању раста зарада, смањења незапослености и раста индустријске производње  тако и сталним увећавањем спољнотрговинског промета, уз остваривање суфицита.“

Др Марко Ћулибрк говорио је о резултатима рада РПК у претходној, 2022. години.   Посебан акценат у свом излагању др Ћулибрк је ставио на посете привредним субјектима где се разговарало о проблемима са којима се сусрећу привредници, на основу којих су покренуте и одређене иницијативе кроз коморски систем, као што су положај пољопривреде са посебним акцентом на проблеме у сточарсту, затим намети са којима се сусрећу произвођачи са нашег региона проузроковани монополским положајем појединих  трговинских ланаца, као и о проблематици алтернативних извора енергије и увођења потребне законске регулативе.

У извештају је било речи и о другим активностима, као што су скупови које је РПК Панчево организовала за потребе привредника, едукације и организовање наступа на сајмовима. Посебно место у излагању је било за активности по питању дуалног образовања.

Извештај о раду је једногласно усвојен од чланова Парламента привредника.

Након тога  уследиле су презентације Министарства привреде са тренутно расположивим програмима, које су представиле Зорица Ловрић и Анкица Момчиловић, док је о активностима Фонда за развој говорила Соња Никић, да би на крају Никола Тегелтија презентовао рад  Агенције за осигурање и финансирање извоза Републике Србије.