НИС – РНП ... све конкурентнија на конкурентном регионалном тржишту

Економија

У развој НИС-а уложено око три милијарде евра

РАФИНЕРИЈА НАФТЕ ЈЕ ПОНОС КОМПАНИЈЕ

• Основни правци (улагања) у развој НИС-а су изградња постројења за споро коксовање, односно повећање конкурентности рафинерије, и то у висини од 300 милиона евра, очување експлоатације, као и инвестиције у електроенергију

Од 2009. године и доласка „Гаспром њефта“ у Србију, у развој НИС-а уложено је око три милијарде евра, истакао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, за агенцију Спутњик. Он је навео да су у Рафинерију уложена значајна средства и да је та фабрика понос НИС-а.

-Прво је изграђена станица МХЦ/ДХТ, у коју је инвестирано око 600 милиона евра. Она је омогућила фабрици да производи моторна горива стандарда „евро 5“. Сада се налазимо у наредној фази, када инвестирамо у станицу спорог коксовања, која ће омогућити да се производи више моторног горива, мање других производа, црних, са ниском маржом. Економија фабрике ће се побољшати, постаће конкурентнија на нашем врло конкурентном регионалном тржишту. Ми ћемо почети да производимо нови производ – кокс, који је потребан за грађевинарство и престаћемо да производимо мазут са високим садржајем сумпора, што је добро за екологију, рекао је Тјурдењев.

Говорећи о улагањима у даљи развој НИС-а, Кирил Тјурдењев је подсетио да је 2017. године усвојена Стратегија компаније којом су у периоду до 2025. године предвиђене инвестиције од око две милијарде евра. Основни правци (улагања) су изградња постројења за споро коксовање, односно повећање конкурентности наше рафинерије, и то у висини од 300 милиона евра, очување експлоатације, као и инвестиције у електроенергију. То је за нас релативно нов правац у развоју компаније.

– Имамо пројекат ТЕ-ТО Панчево. Поред наше фабрике за прераду нафте, заједно са нашим партнером „Гаспром енергохолдингом“, градимо гасну електрану, која ће производити електричну енергију и пару. Такође, имамо пројекат изградње ветропарка у Србији, опет са нашим партнером. Градимо и на нашим налазиштима мале електране које омогућавају да ресурс који ту добијамо прерађујемо у електричну енергију“, рекао је Тјурдењев.

Говорећи о будућим циљевима у региону, Кирил Тјурдењев  је рекао да је „наш задатак да очувамо лидерску позицију у Србији и да се изборимо за лидерство у региону“.

-Наш задатак је, поред експлоатације, прераде и продаје наших производа, да отворимо још неке правце који би осигурали позитиван биланс наше компаније, како бисмо плаћали дивиденде нашим акционарима, како бисмо плаћали порез држави, како бисмо осигуравали наше клијенте енергентима и другим услугама, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.