ГЛАС НАРОДА... министарка Танасковић у разговору са пољопривредницима у кући Стељића

Панчево

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, у посети фарми Стељић

ДО САДА НИСАМ ВИДЕЛА УРЕЂЕНИЈУ ФАРМУ

Овакве фарме требало би да буду пример свима који желе да се баве сточарством. Овде могу да виде како фарма може да се уреди да све буде природно и организовано – истакла је министарка Јелена Танасковић

После посете Сефкерину и домаћинству Петров, које се успешно бави повртарством и ратарством, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, у друштву градоначелника Панчева Александра Стевановића, посетила је и младог панчевачког домаћина Срђана Стељића, који се бави узгојем расних оваца.

И имала је шта да види. Наиме, млади Срђан, иначе, Београђанин, по повратки из Шведске, пре три и по године, определио се за бављење узојем расних оваца, и то у Панчеву. И оним што је за кратко време урадио, одушевио је министарку Танасковић.

Фарма изгледа феноменално. Унутра је све природно и толико је добро све организовано. До сада нисам видела уређенију фарму од ове. Држава је бацила акценат на сточарство, пре свега на увећање сточног фонда. То и јесте стратегија државе и нешто о чему ћемо интензивно говорити током ове године. Овакве фарме требало би да буду пример свима који желе да се баве сточарством. Овде могу да виде како фарма може да се уреди. Од домаћина смо чули да је за четири године од 105 грла оваца, повећао своје стадо на 650 оваца. Надам се да ће оваквих примера бити много више и да ћемо после ове године, када буду све субвенције исплаћене, након подизања броја грла, имати прилике много више оваквих фарми да обилазимо у наредном периоду“ – рекла је министарка Танасковић, најављујући нове подстиције за пољопривреду и рурални развој.

Своје одушевљење није крио ни градоначелник Стевановић:

Више сам него одушевљен када видим једну овакву фарму на нашој територији. Пријатно сам изненађен и што је Срђан Стељић наш нови суграђанин и да поред великог броја људи који се досељавају у Панчево због нових радних места услед новог привредног замаха, имамо и људе који долазе из других места да би се у Панчеву бавили сточарством. Тиме сам посебно одушевљен. Да би људи попут Срђана могли да се баве сточарством, али и ратарством и повртарством, Град Панчево улаже у инфраструктуру у нашем атару. То је оно што радимо низ година уназад. То су већ устаљени програми и пројекти које радимо у сарадњи са вишим нивоима власти, ту пре свега мислим на реконструкцију и рехабилитацију путне инфраструктуре у атару. То ћемо радити и у будућности. У овој години је планирано око 6,5 километара атарских путева на територији Панчева да се уради. Све то што радимо у атару, радимо искључиво у договору с пољопривредницима. Слушамо шта су њихове потребе и на основу тога правимо даље планове и са вишим нивоима власти реализујемо све то у нашем атару – истакао је Стевановић, најављујући нова улагања у атарске путеве, као и активности на едукацији пољопривредника.

(Фото: ЕPA)