ПРВИ ЧИН... Душан Дакић, Александар Сивери и Оливера Цицовић и комшије поред спомен куће Црњанских

Иланџа

Обележена 130. годишњица рођења Милоша Црњанског

ИЛАНЏА СЕ ПО МИЛОШУ ПРЕПОЗНАЈЕ

И ове године Иланџани су богатим културно-уметничким програмом, као и полагањем венаца, обележили дан рођења великог Милоша Црњанског, чији је отац, Тома, био њихов суграђанин све док није послат у „чиновнички Сибир“

Милош Црњански, велики песник, писац, драматург, дипломата, један од 100 најзнаменитијих Срба, рођен је у Чонграду, у Мађарској, 26. октобра 1893. године, пошто је његов отац Тома, као нижи чиновник аустроугарске власти, због залагања за „српску ствар“, протеран у тај градић у Мађарској, тада познат као „чиновнички Сибир“. А протеран је са свог породичног огњишта, из Иланџе, сеоског насеља у општини Алибунар, где данас, поред куће и капеле Црњанских, постоји и улица и основна школа са именом великог Милоша Црњанског.

Сто година касније, 1993, у Томиној Иланџи почела је да се на прави, адекватан начин, разноврсним културно-уметничким, па и спортским садржајима, јер млади Милош био је и спортиста, обележава годишњица рођења овог великана српске културе, и то под називом „Дани Милоша Црњанског“.

И овогодишњу манифестацију, тачно на 130. рођендан Милоша Црњанског, под покровитељством Општине Алибунар, организовао је Центар за културу општине Алибунар, а свечану академију отворио је Александар Сивери, председник Скупштине Општине Алибунар, који је пригодним речима подсетио на кључне моменте из живота Милоша Црњанског, пожелевши свима да уживају у програму који следи. И уживали су, јер… Од општинских функционера, осим Александра Сиверија, у свечаном обележавању 130. рођендана Милоша Црњанског, присуствовали су и Оливера Цицовић, директорка Центра за културу општине Алибунар и Душан Дакић, директор ЈКП „Универзал“, Иланџнин, иначе.

СПОМЕН КУЋА… са спомен плочом и поруком Иланџана

У реализацији садржајног и надахнутог културно -уметничког програма, у препуној сали Дома културе, учествовали су ученици и дечји хор Основне школе „Милош Црњански“, затим дечји ансамбли иланџанског КУД „Милош Црњански“, ученици издвојеног одењења Балетске школе „Димитрије Парлић“, Градско-црквени хор „Света Три јерарха“, Миливоје Форгић, члан Клуба песника „Милош Црњански“ из Банатског Карловца, као и глумица Весна Станковић, која је, након свечане академије, ефектно извела монодраму „Милунка“.

Пре свечане академије, чланови Савета Месне заједнице Иланџа, н челу са председником Дарком Николићем, положили су венце на спомен кућу породице Црњански и на њихову породичну гробницу, као и испред ОШ „Милош Црњански“.

Било је то, нема сумње, још једно успешно подсећање на великог Милоша Црњанског и његово иланџанско порекло. И не само порекло, јер је он своје распусте за време школовања у Темишвару често проводио у својој Иланџи, а свраћао је и за врема студија у Бечу, па и после, све док није отишао у дипломатију, у Енглеску.

(Фото: Центар за културу)

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.