У СЕНЦИ БАГРЕМ... Розалија Суњог

На кафи са…

Розалија Суњог, председница Удружења “У сенци багрема” Скореновац

АПСТРАКТНИМ ПУТЕМ ДО КОНКРЕТНОГ ЦИЉА

• Циљ нам је да школску децу, поред свакодневних активности. упознамо са сликарством, уметношћу, а истовремено их и мотивисати да буду креативнији и усмерити ка правим вредностима, нечем новом и лепом – каже Розалија Суњог, сликарка, директорка ОШ „Ђура Филиповић“ у Плочици…

Јужнобанатско селу Скореновац је мало место, са око хиљаду становника, али и село Општине Ковин које годишње посети велики број страних туриста, понајвише тахваљујући Етно кући у овом месту, која својом поставком најбоље приказује некадашњи живот у овом делу Баната. Захваљујући Удружењу “У сенци багремова”, у Скореновцу, у Улици Маршала Тита 166, однедавно је за посете отворена и Етно галерија у којој се могу видети радови локалних сликара.

Како нам је приликом наше посете рекла Розалија Суњог, сликарка и председница скореновачког удружења које стоји иза рада ове галерије, постоји много планова кад је реч о њеној будућности и будућем раду, од уређења постојећих и изградње нових просторија па све до формирања музеја који би обухватао радове уметника овог јужнобанатског села.

ОСМЕХ СВЕ КАЗУЈЕ… Розалија у друштву са својим светом

– Основна идеја нам је да наша галерија постане место које ће посећивати деца из основних школа, како из наше општине тако и из других оближњих општина и градова, попут Панчева. Мислим да би организовање таквих посета много значило највише школској деци јер бисмо их, поред свакодневних, кроз такве активности могли упознати са сликарством, уметношћу, а истовремено их мотивисати да буду креативнији и усмерити ка и правим вредностима, нечем новом и лепом – каже за Старт 013 Розалија Суњог, али овога пута као просветни радник и директорка Основне школе “Ђура Филиповић“ у Плочици. Она додаје да је недавно, у оквиру Дечје недеље, организовала посету ученика из Ковина, али и из њене школе Етно галерији у Скореновцу и напомиње да је то била успешна посета, да су деца била одушевљена ониме што су видела и да у томе види будућност Етно галерије, у посетама школараца из околних јужнобанатских општина, али и шире.

– У плану нам је да у склопу Галерије организујемо и ликовну колонију за ученике која би окупила децу коју сликарство интересује, чиме би их усмерили ка уметности и бављењем оним што их занима. Тиме бисмо много допринели и туристичкој понуди како нашег села тако и наше општине, наравно у сарадњи са другим удружењима, активима жена и Туристичком организацијом општине Ковин.

ТО ЈЕ ТУ… Розалија и њен отац Ференц на адреси Скореновац, Маршала Тита 166

Као просветни радник са искуством од преко 32 године рада, могу рећи да су данас деца другачија, да су много везана за технологију и друштвене мреже па би им оваква врста активности много значила као усмеравање ка креативнијим активностима – напомиње наша саговорница која се, како сама каже, сликарством бави од детињства, управо под утицајем свог оца, самоуког уметника који слика дуже од четири деценије. До сада је она, са својим радовима учествовала на бројним изложбама у Ковину, Панчеву и другим местима а у Етно галерији у Скореновцу данас се могу видети њене бројне слике, као и радови њеног оца, Ференца Суњога, реалисте и сликара наиве.

– Сликањем сам се рано почела бавити, као и већина почела сам као реалиста али ме последњих неколико година све више привлачи апстракција, та игра боја и светла. Сликање је оно што ме испуњава, покреће емоције и чини ме срећном иако захтева пуно времена. Чим осетим боју и четку, то је уживање, то је нешто што ме смирује – објашњава Розалија Суњог своју потребу за сликањем и, показујући нам своје радове, напомиње да се апстрактно сликарство не може два пута поновити, као и да такве слике на свакога остављају другачији утисак.

Колико је сликарство значајно за нашу саговорницу најбоље илуструје то да је и у њеном професионалном животу сликарство нашло своје место. Наиме, почетком ове школске године, поред унутрашњих просторија, сликама је улепшано и двориште Основне школе “Ђура Филипивић” у Плочици, и то највише захваљујући сликарским склоностима директорке школе Розалије Суњог, што је била инспирација њеним ученицима да и они сами помогну у овом оригиналном уређењу своје школе.

(Старт 013)