ЈЕДНА ОД... Михаел Котваш на отварању изложбе „Десна рука наших предака“

Представљамо…

       Михаел Котваш, оснивач и потпредседник Словачког КУД-а „Глас наде“ Падина

ВРЕДНИ ЧУВАРИ СЛОВАЧКОГ ИДЕНТИТЕТА, А ТАКО МЛАДИ!

    • Идентитет Словака као мањине у Србији носи са собом значајан историјски и културни развој, а за све нас је овај идентитет изузетно важан, тако да  очување и промовисање овог наслеђа има значајно место у нашем срцу и нашој заједници – истиче осамнаестогодишњи Михаел Котваш

У мају прошле године, а после низа активности у том правцу, Михаел Котваш, Михаела Полиак и Андреј Трновски, сви из Падине, основали су Словачко културно-уметничко друштво „Глас наде“, на челу са председницом Виером Бобош, док је за потпредседника  изабран Михаел Котваш.

Нашег саговорника Михаела Котваша питамо шта је био циљ оснивања оваквог друштва?

-Наш циљ је био и остао да укључимо младе у словачку културу како бисмо је заштитили, промовисали и сачували. Сам назив удружења говори о младима, као о новим гласовима који стварају наду за будућност. Словачка традиција у нама буди дражесно осећање и зато, поред школе, своје време посвећујемо представљању свакодневног живота Словака, неговању пријатељства, организовању изложби, писању, стваралаштву, свему ономе што се култура зове у њеном најширем значењу – каже осамнаестогодишњи Михаел Котваш.

Кад смо већ код година, оно што је посебно интересантно да ово културно-уметничко друштво има преко 25 чланова и чланица, и сви они имају од 11 до 20 година.

ПОДРШКА СЛОВАЧКЕ… амбасадор Федор Росоха и оснивачи „Гласа наде“

Михаел Котваш каже да  су сви они укључени у различите активности, а осим њега и Михаеле Полиак и Андреја Трновског, међу најинвентивнијим је и Адријана Чижик, така да је та четворка главна покретачка снага у реализовању разних оригиналних пројеката.

-У протеклих годину дана, деловање нашег удружења допринело је очувању културе са неколико великих пројеката. Споменућу само оне највеће, прво, позоришну представу „Док  остари Падина“  чија је премијера попунила сва седишта у сали Дома културе, затим, изложбу старих фотографија „Десна рука наших предака“, коју је свечано отворио амбасадор Словачке Републике Федор Росоха, а најновији пројекат је била изложба под називом „Ехhibition1806“, која је уједно била и најзахтевнији пројекат, за који смо уложили три месеца мукотрпног рада – истиче потпредседник Котваш, додајући да  „Глас наде“ помаже и другим удружењима, које се баве друштвено корисним активностима,  а већ две године су укључени у организацију прославе Дана Падине.

Нашег елоквентног саговорника питамо на које све начине остварују зацртане циљеве?

-Идентитет Словака као мањине у Србији носи са собом значајан историјски и културни развој, а за све нас је овај идентитет изузетно важан. Очување и промовисање овог наслеђа има значајно место у нашем срцу и нашој заједници. Постоји више начина на које то чинимо, а на првом месту је фолклор, који игра непроцењиву улогу у преношењу наше културе и историје. Традиционални плесови, песме и приче су важан начин комуникације међу генерацијама и очувања нашег културног идентитета.

СА ЊИМА НЕЋЕ ОСТАРИТИ… са представе „Док остари Падина“

А кад је реч о плановима, Котваш каже да не би баш све да открије, али оно што је сигурно то је „настојање  да све радимо на вишем и другачијем нивоу, онако како никада раније није било“.

Што се тиче подршке Општине Ковачица, она је по речима Котваша охрабрујућа, посебно имајући у виду „да је отпочетка уз нас и наша Падинка Маријана Мелиш, помоћница председника општине, тако да нема сумње да ће та подршка убудуће бити и конкретнија, у смислу финансијске подршке нашим пројектима, јер ми постојимо тек нешто више од годину дана“

Да за крај разговора чујемо и поруку, осим  младог, нема сумње, и вредног, инвентивног и креативног Михаела Котваша:

-Наша порука је иста као и сам назив нашег удружења „Глас наде“, што у преводу значи да позивамо све младе који воле своју културу и који желе да је очувају, да нам се придруже и покажу у најбољем светлу за заједничко напор. Јер свет и даље зависи од младих.

Стога, не оклевајте, придружите нам се!

Нама остаје само да кажемо, свака част момци и девојке, само тако!

(Старт 013)