ШКОЛА ЗА ПРИМЕР... дуално образовање у складу са потребама привреде, најбржи пут до запослења (Фб Школе)

Образовање

Нови образовни профил у Машинској школи Панчево

У СУСРЕТ ПОТРЕБАМА ПРИВРЕДЕ

• Машинска школа Панчево од следеће школске године биће богатија за још један трогодишњи образовни профил, инсталатер водовода, грејања и климатизације, профил који је привреди Панчева и те како потребан

Почетак лета је, када је реч о већини ученика у школским клупама, време за крај школске године и распуст. Међутим, то је и време наставка образовања и уписа у неке нове школе. Ових дана цела једна генерација завршава основну школу и очекује је упис у средњу школу, тако да је, поред завршног испита, избор нове школе највеће питање.

Када је реч о Машинској школи Панчево, поред већ постојећих десет четворогодишњих и трогодишњих образовних профила, она ове године будућим ученицима нуди и један нови профил – инсталатер водовода, грејања и климатизације. То је нови трогодишњи образовни профил који је настао из потребе привреде Панчева, али и из сарадње са градским јавно-комуналним предузећима и другим привредним субјектима у Панчеву, који су исказали потребу за таквим профилом, напомиње Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе Панчево.

– Ове школске године ми ћемо уписати 15 ученика тог новог образовног профила и то у двојно одељење у коме имамо и операторе и инсталатере, а што нам је омогућено новим изменама Закона о дуалном образовању, да формирамо двојна или тројна одељења, са по два или три образовна профила – објашњава директор Дојчиновић и додаје да ће школа који он води ове године уписати 11 одељења првих разреда са девет образовних профила.

Иначе, Машинска школа се последњих година показала и као успешна када је реч о дуалном образовању где ће такође од ове школске године бити измена.

– Када је реч о дуалном образовању, ове године значајно је то да је, на предлог Канцеларије за дуално образовање, републичка Влада одобрила субвенције тако да ће сва деца која раде у дуалном систему бити стимулисана са по пет хиљада динара сваког месеца уз већ постојећу плату – открива директор Ненад Дојчиновић, а сву заинтересовану децу која планирају да упишу ову школу, позива да је посете и упознају се са свиме што ова панчевачка средња стручна школа нуди будућим ученицима.