Друштво

НИС на панелу о одрживом развоју под називом „Наша одржива заједница“

УЗ БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ И БОЉА ЕКОЛОШКА СЛИКА СРБИЈЕ

• Унапређење заштите животне средине је међу нашим основним приоритетима и пројекте реализујемо са намером да они не доприносе само нашим пословним резултатима, већ и бољој еколошкој слици целе Србије – истакао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а

У организацији Компаније „Новости“ у Београду je одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

На панелу одржаном у Краљевском двору учествовала је и Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, која је истакла је да је држава подржала грађане субвенцијама које омогућавају не само уштеде већ и мању потрошњу енергије унапређењем енергетске ефикасности у домаћинствима.

То је дало резултат, на претходним јавним позивима је око 20.000 домаћинстава имало прилику да спроведе неку од мера енергетске ефикасности. На актуелном јавном позиву учествује 131 локална самоуправа у којој ће домаћинства санирати своје објекте, а укупно око 50.000 домаћинстава у наредних неколико година. За овај програм обезбедили смо 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком“, рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, казао је да су људи најважнији део сваке заједнице и да зато компанија НИС предано ради на професионалном развоју запослених, али и доприноси унапређењу квалитета образовања у Србији.

Само у 2022. години организовали смо више од 3.400 обука за више од 4.400 запослених. Поред тога, пружамо шансу младим људима да прве каријерне кораке учине у нашој компанији и већ годинама смо један од најпожељнијих послодаваца у Србији. Такође, континуирано подржавамо образовне и научне установе у Србији. Путем програма „Заједници заједно“ ове године уложићемо 144,5 милиона динара у унапређење наставног процеса и инфраструктуре основних и средњих школа, као и научно-истраживачких организација и научно-технолошких паркова широм земље“, рекао је Тјурдењев.

На панелу је разговарано и о значају енергетске транзиције за остваривање Циљева одрживог развоја.

Дубравка Ђедовић Хандановић је навела да улагања у енергетику морају да буду приоритет у наредних 20 година.

Имамо три циља, први је енергетска независност, затим да обезбедимо најнижу цену за грађане и привреду и трећи да имамо сигурност снабдевања и рада нашег енергетског система. Енергетика је ресор који тражи дугорочна планирања и потребно је доста времена како би се видео резултат. Усвојили смо план инвестиција у енергетску инфраструктуру у наредних 10 година који предвиђа инвестиције од 15 милијарди евра, најпре у обновљиве изворе енергије, дистрибутивну и преносну мрежу, реверзибилне хидроелектране“, рекла је министарка.

Кирил Тјурдењев је казао да за компанију НИС енергетска транзиција није новина, већ пут којим се креће већ годинама.

На том путу од великог значаја је наша зелена агенда – у еколошке пројекте и бизнис пројекте који индиректно позитивно утичу на заштиту животне средине од 2009. године уложили смо више од 900 милиона евра. Унапређење заштите животне средине је међу нашим основним приоритетима и пројекте реализујемо са намером да они не доприносе само нашим пословним резултатима, већ и бољој еколошкој слици целе Србије“, закључио је Тјурдењев.

Компанија НИС је један пионира у области извештавања о одрживом развоју, и у јуну је на корпоративном сајту објавила Извештај о одрживом развоју за 2022. годину, што је 13. узастопни верификовани извештај. У овом документу се наводи да компанија својим пословањем пружа снажан допринос основним принципима одрживог развоја: економском напретку, развоју људских ресурса, заштити животне средине и подршци заједници. У области одрживог развоја компанија НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим активностима.