ОД 1993... учествовало 600 ансамбала са пет континената

Вршац

Данијела Стојанов, ПР Културног центра Вршац

НИЈЕ САМО ЛЕТО КУЛТУРНО!

• Програми су конципирани тако да задовоље укусе најшире публике и прилагођени су свим узрастима, током целе године

Прошао је август, а с њим и овогодишње  Вршачко културно лето. Данијелу Стојанов, ПР-а Културног центра Вршац замолили смо да нам, сем о тој, нешто више каже и о манифестацији „Вршачки венац“, као и о Награди „Паја Јовановић“

КУЛТУРНО ЛЕТО

    Вршачко културно лето је манифестација Културног центра Вршац, која се одржава сваког августа и која има за циљ да употпуни летњу културну понуду адекватним садржајима. Манифестација се одвија на више локација у граду, осим у самом Културном центру, и у Дому Војске и у Музичком павиљону на Градском тргу.

Програми су конципирани тако да задовоље укусе најшире публике и прилагођени су и различитим узрастима и различитом сензибилитету.  Културни садржаји се превенствено базирају на ангажовању локалних уметничких капацитета, али  и промовисању младих, још неафирмисаних аутора из разних области уметничког стваралаштва и деловања.

ПЕВАЈМО СРЦЕМ… у програму Културног лета, претпоследњег дана августа учетвовао је и дечји хор „Распевано срце“

Концерти, вечерње представе на отвореном, вечери поезије, дечје представе, плесни перформанси, концерти фолклорних група, и много тога још, у понуди је Вршачког културног лета, сваког августа у години.

Оно што је још интересантно је и то да су се, у сарадњи са страним амбасадама, на Вршачком културном лету представиле многе земље, а у плану је да се у том правцу настави, с циљем упознавања Вршчана, и не само Вршчана, са другим културама и њиховим особеностима.

НАГРАДА „ПАЈА ЈОВАНОВИЋ“

    Ликовна манифестација деце и омладине за награду „Паја Јовановић“ има традицију дугу 59 година. Организује се под покровитељством Града Вршца и има за циљ неговање, стимулисање и промовисање дечјег стваралаштва. Кроз све ове године, на изложбама је излагао велики број деце, од којих су неки данас признати уметници.

И КУЛТУРА ДРУГИХ… амбасадор Пољске Томаш Његодиш, градоначелница Вршца Драгана Митровић и Давор Стојковић, директор КЦ, на отварању изложбе Иконостас светлости

Кроз учешће на разним ликовним конкурсима, ова манифестација је постала позната не само широм Србије, него и много даље од граница Града Вршца и Србије.

Баш због тога, тенденција је да она прерасте у значајну међународну манифестацију и да својим осавремењавањем и интернационализацијом, али и подизањем стандарда и својом препознатљивошћу, у још већој мери обогати културну понуду Вршца.

ВРШАЧКИ ВЕНАЦ

   Међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“ основан је још 1993. године, а са интенцијом да, попут светски познатих фестивала, сачува и негује оно што је највредније у богатом опусу народних песама и игара. На до сада одржаном двадесет и једном фестивалу, учествовало је преко 600 ансамбала са пет континената, који су представили културу и традицију својих земаља.

Фестивал „Вршачки венац“ је члан CIOFF-a, интернационалне организације фестивала, чији је покровитељ UNESKO.

Поред већ дефинисане програмске концепције, овај фестивал сваке године прате и нови садржаји, у виду етно сајма, изложби, радионица, предавања… каже за наш лист Данијела Стојанов, ПР Културног центра Вршац.

С. Батало

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.