ТИМСКИ... Ђурђевка Тафра, директорка Центра

Пландиште

Ђурђевка Тафра, директорка Центра за социјални рад општине Пландиште

КАДА ОДЛУЧУЈЕТЕ О НЕЧИЈОЈ СУДБИНИ…

• Рад у Центру за социјални рад представља велику одговорност, али и начин да се људима на адекватан начин помогне
• Центар у Пландишту чини један уигран тим са само једним проблемом, неадекватним просторијама

Центар за социјални рад у Пландишту од 2005. године функционише самостално и на челу ове установе од тада је Ђурђевка Тафра, дефектолог по образовању, иза које стоји 23 године искустава рада у струци и у самом Центру. Она за наш лист објашњава да је од свог оснивања 1992. године, ова установа радила као одељење Међуопштинског центра који је, поред Пландишта, покривао и општину Алибунар, али да се због бројних проблема у таквом начину рада, међу којима је било и преплитање надлежности локалних власти ове две општине, он поделио на два самостална центра, један у Пландишту и други у Алибунару.

– Рад у установи каква је Центар за социјални рад, са собом носи велику одговорност. Све што радите је одређено бројним законским решењима, али најважније је то да ви свакодневно одлучујете о судбинама људи и њиховим животима, било да је то одлука о одвајању деце од родитеља због насиља у породици или злостављања, упућивања детета у хранитељску породицу, слање неке особе на лечење у болницу или само давање сагласности на малолетнички брак.

Поред оних који су социјално угрожени, ми смо ту да помогнемо свим грађанима општине Пландиште, без обзира да ли су у систему социјалне заштите или не, јер се увек може десити нека ситуација у којој би било коме била потребна наша адекватна помоћ – каже наша саговорница говорећи о раду у оваквој установи и закључује да је за то потребан посебан сензибилитет. Како она каже, током своје каријере  видела је доста ствари које су јој остале у сећању, међу којима је и оних добрих и оних лоших, а као највећу сатисфакцију за сав тај рад она наводи то да среће људе којима је у свом раду помогла а који су они данас воде добар живот.

Иначе, Центар за социјални рад у Пландишту данас има седморо запослених, међу којима има два психолога, правника, социјалног радника и дефектолога и сви они чине један добар, уигран тим. Као и све установе овог типа које функционишу у малим местима, и овај Центар дели исти начин рада: постоји само један тим који се бави свим пословима, а у свему томе је активна и сама директорка Тафра. Са друге стране, баш та чињеница да се сви у Пландишту, због његове величине, међусобно познају, запосленима у Центру свакако олакшава свакодневни посао. Оно што је наша саговорница поменула као највећи проблем ове установе јесу просторије Центра које су, како она каже, скучене и отежавају рад са странкама којих обично има око 60 дневно.

– Нама би било најбоље да нам се обезбеде нове просторије и сигурна сам да ће нам општинска власт у томе помоћи. Иначе, са локалним властима имамо одличну сарадњу у сваком погледу, а председник Јован Репац је увек спреман да нам помогне. Добар пример је Савет за безбедност Општине Пландиште који увек и то веома брзо реагује ако нам је нека помоћ потребна. Тренутно се завршава стратегија о социјалној заштити у Општини Пландиште за период од 2019. до 2023. године којом је планирано увођење неких нових, иновативних социјалних услуга са акцентом на помоћи најстаријим суграђанима али и младима, како би их задржали у Пландишту – наводи директорка Тафра. По њеним речима, поред редовних једнократних новчаних помоћи грађанима, о чему су предлози правилника у процесу усвајања у локалном парламенту, Центар за социјални рад у сарадњи са Општином Пландиште од 2007. године пружа и своју услугу помоћи у кући са циљем помоћи оним инвалидима и њиховим породицама које немају капацитет да у сваком тренутку брину о њима. Ова услуга којом геронто домаћице пружају помоћ онима становницима Пландишта и села са територије ове општине, а којима је она потребна, реализује се кроз учешће у пројектима и кроз јавне радове. Учешћем на једном таквом ИПА пројекту у сарадњи са румунском страном, локална самоуправа је као бенефит добила мини аутобус који данас веома значи у свакодневом раду Центра.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.