НА НИВОУ... зграда у којој се налази вртић „Црвенкапа“, седиште МЗ „Горњи град“...

Месне заједнице  Панчева

Бранислав Глигорић, председник Скупштине МЗ „Горњи град“

С НАМА СЕ ГРАЂАНИ ОСЕЋАЈУ КАО КОД СВОЈЕ КУЋЕ

• Направили смо такав амбијент да су просторије наше МЗ друга кућа наших суграђана
• Током године Месна заједница учествује у организацији бројних манифестација од ширег значаја

Бранислава Глигорића, председника Скупштине МЗ „Горњи град“ и одборника Скупштине града, питали смо који су то проблеми који тренутно заокупљују пажњу руководства ове највеће панчевачке месне заједнице и како намеравају да их решавају.

АКТИВАН И КАО… Бранислав Глигорић на седници Скупштине града

-Када је реч о проблемима грађана овог дела Панчева, највећи је онај који деле са другим деловима Панчева, а то је недостатак кишне канализације. У комбинацији са лошим временским условима, то и Маргићанима прави исте проблеме као што их имају и други Панчевци. То је делимично и њихова кривица, напомиње наш саговорник, у целом насељу постоје одводни канали од којих су многи запушени и запуштени, а неки и свесно избетонирани. Поред тога, појава дивљих депонија у “Горњем граду” је још један проблем са којим руководство ове МЗ покушава да се избори.

– Имамо подршку ЈКП “Хигијена”, која се труди и свакодневно уклања пове депоније, али се оне изнова појављују. Ту морам рећи да и ту постоји кривица наших грађана, неки од њих одлажу смеће на тим недозвољеним местима због чега су били и новчано кажњавани. Други не желе контејнере близу свог дома, а многе зграде немају своје контејнере које суинвеститори били у обавези да поставе. Све то морамо некако променити, тај наш однос јер, на крају крајева, наша деца ће тако од нас видети како се понашамо што ће створити ове проблеме и у будућности – сматра Глигорић. Он каже да је МЗ од 2013. године почела да организује састанке са грађанима на којим су гостовали одговорни људи из Градске управе и градских предузећа, а све са циљем да се највећи проблеми насеља реше. Један такав састанак ће бити организован крајем године како би се грађани могли упознати са ониме што је урађено као и са плановима за будућност.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

   – Направили смо такав амбијент да се грађани “Горњег града” код нас осећају као код куће и зато нам често долазе да пријаве проблеме са којима се сусрећу. Саслушамо их, посаветујемо, неке проблеме успемо ми решити, а за неке их упућујемо на оне који су за њих одговорни. Врата наше канцеларије су за све грађане наше месне заједнице отворена сваког радног дана од 8 до 16 часова – подсећа наш саговорник. Поред решавања проблема грађана, МЗ “Горњи град” учествује у организацији бројних манифестација. Тако су недавно, 19. августа, организовани “Дани преображења” што је практично била прослава славе ове месне заједнице – Преображења.

ЈЕДАН ОД БРЕНДОВА… Удружење жена „Панчевке Горњи град“

У календару ове месне заједнице има доста манифестација иза којих она стоји: прво је прослава Бадње вечери, у којој, поред МЗ “Горњи град” и Преображенског храма, учествују и бројне друге организације и удружења: Коњички клуб “Панчевац 1926”, “Чигра”, УГ “Соколови 013”, “Панчевке Горњи град”, удружење пензионера. Ту је и обележавање Богојављања и пливање за Часни крст, које се организује у сарадњи са “Српском Спартом”. И Ускрс се слично обележава а као и “Маргићанско вече” на крају године које окупља све грађане овог дела Панчева. Током године се организују и дечије игре “Срцем за децу”, Дани бундеве, у сарадњи са ОШ “Васа Живковић”, као и књижевне вечери, кување гулаша, рибље чорбе, али и лекарских прегледа и трибина, све то у просторијама Месне заједнице “Горњи град”.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево