Поводи

Данас је за Међународни дан волонтера

УДРУЖЕНИ ЗА БОЉЕ СУТРА

• Чланови Клуба волонтера компаније НИС до сада су имали више од 80 акција, а само током ове године провели су преко 1.000 волонтерских сати за реализацију акција усмерених на развој заједнице
• Са преко 2000 чланова НИС-ов Клуб волонтера је један од најбројнијих и…

На послу најчешће проводимо по осам сати дневно што чини трећину нашег дана, а било да је оно испуњено квалитетно, креативно или „под притиском“ радних обавеза, важно је имати добро избалансирано време и време које ћемо посветити себи како бисмо се осећали задовољно и испуњено. Поред личног задовољства, пословних успеха и мотивације за даљи напредак, колико често имамо прилику да својим залагањем учинимо нешто добро и за неког другог, а самим тим и за заједницу у којој живимо и радимо?

Управо такву прилику НИС даје запосленима који у оквиру Клуба волонтера компаније могу да постану део промена које дају значајне резултате и чине покретачку снагу без чије помоћи велики део акција у локалној заједници не би био спроведен. Данас, када се обележава Светски дан волонтерa, нарочито је важно да укажемо на драгоцени допринос ових „људи добре воље“, њихову несебичну посвећеност и жељу да одговоре на потребе других.

Клуб волонтера компаније НИС, који ове године обележава пет година постојања и броји готово 2.000 чланова, до сада је реализовао више од 80 акција. Само током ове године, волонтери компаније донирали су више од 1.000 волонтерских сати са циљем подршке оснижавања и развоја заједнице. Путем друштвено одговорних пројеката, компанија НИС је од 2009. године уложила више од пет милијарди динара у развој заједнице широм Србије, тако да не изненађује чињеница да су и запослени посвећени мисији коју негује компанија и да се у оквиру Клуба волонтера НИС-а, радо ангажују у жељи да у помогну онима којима је помоћ потребна и тако својим малим корацима утичу на позитивне промене у друштву.

Активности Клуба усмерене су пре свега на заштиту животне средине и подршку деци и младима, путем реализације едукативних радионица, али и кроз унапређење услова за њихов боравак у оквиру различитих установа и удружења.

Како би запослени и сами добили прилику да утичу на позитивне промене у свом окружењу, НИС већ три године уназад спроводи интерни волонтерски конкурс путем којег члнаови Клуба волонтера могу да номинују своје предлоге за хуманитарне акције у срединама у којима живе и раде. У оквиру овогодишњег конкурса, под слоганом „Мали кораци за велике осмехе“, реализована су три пројекта усмерена на унапређење квалитета живота деце из нарочито осетљивих категорија.

Акција под називом „За неке нове ваљевске снове“ донела уређење кутка за радно-окупационе активности Удружења за децу са посебним потребама „Наши снови“ у Ваљеву, док су у Куршумлији вредни волонтери компаније НИС чекаонице дечјег одељења опремили мобилијаром и књигама, а двориште Дома здравља Куршумлија оплеменили новим садницама.

Такође, у оквиру овогодишњег интерног волонтерског конкурса реализована ја и акција усмерена на унапређење услова корисника Удружења родитеља особа са посебним потребама „Ми“ у Бачком Петровцу, који на располагању сада имају боље опремљен простор и уређеније двориште, опремљено новим спортским реквизитима.

Мислим да сви имамо неки ген који нас мотивише да помогнемо другима кад год можемо и верујем да сви треба на неки начин да га активирамо. Ја сам посебно захвалан нашој компанији и Клубу влонтера који ми је омогућио да допринесем заједници на начин на који не бих могао сам. Посебно бих истакао акцију у Бачком Петровцу коју сам лично иницирао. Иако је реализована пре скоро три месеца, ова акција у мени и даље буди леп осећај, нарочито пошто сам одатле и родом. Кад год прођем поред дворшта и видим децу како се играју, добијем жељу да будем део и наредних иницијатива, рекао је Милан Шарић, члан Клуба волонтера НИС-а.

Такође, ове године чланови Клуба волонтера компаније НИС посетили су штићенике Дечјег села „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици, које су обрадовали бициклима и играчкама, док су поводом почетка школске и академске године, волонтери компаније НИС уредили учионицу Свратишта за децу и младе града Новог Сада и учинили да отворена сцена Дома културе Студентски град засија пуним сјајем, будући да су офарбали више од 200 клупа у оквиру позорнице.

Клуб волонтера веома је посвећен и заштити животне средине. Волонтери НИС-а били су део акције „Радни дан за природу“ у Националном парку Фрушка гора, коју су поводом Светског дана заштите животне средине, реализовали у сарадњи са партнерима – Покрајинским заводом за заштиту природе, Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине и домаћином акције ЈП Национални парк Фрушка гора. Овом акцијом, у којој је учествовало готово 200 волонтера, не само да су уклоњене велике количине отпада, већ је и указано на значај развоја еколошке свести и одговорног понашања према животној средини.

Волонтери компаније НИС, посвећени својој племенитој мисији, настављају да воде рачуна о потребама друштва и пружају помоћ и подршку онима којима је потребна, како би допринели заједничком циљу – оснаживању и развоју заједнице и бољем животу њених чланова.