АЛФА И… Мирјана Филиповски, а ту су и пехари и…

Наша саговорница

Мирјана Филиповски, власница Винарије „Филиповски“ у Јабуци

ДОБРО ВИНО ПРАВЕ САМО ДОБРИ ЉУДИ!

• Од када су озбиљније кренули у производњу вина, Винарија „Филиповски“ је добила бројна, веома значајна признања и награде за квалитет вина, на свим значајнијим винским манифестацијама, у ближој и даљој околини

Иако ће многе зачудити чињеница да Јабука има дугу традицију виноградарства, у то се данас сви лако могу уверити тако што ће пробати аутентично вино из Јабуке, производ, за сада, једине регистроване винарије у овом насељеном месту надомак Панчева.

Иако у Јабуци има винограда и има виноградара који праве своје вино, Винарија „Филиповски“ је пре десетак година изашла из тог оквира прављења вина „за себе“, а то смо имали прилику и сами да видимо приликом посете овој успешној породичној фирми, на челу са једном успешном женом, а у друштву, такође, успешног супруга, као и троје деце, који су, нема сумње, пред вратима успеха.

А та успешна жена, и пословно и приватно, је Мирјана Филиповски, формална власница винарије, која каже да је производња вина породична традиција, започета давне 1966. године, а судбина је, како она већ зна то да чини, њеног супруга и најважнијег сарадника у овом подухвату, Ненада, ставила пред избор, да ли жели наставити породичну традицију или жели одустати од виноградарства. На срећу, он се одлучио за оно прво и, ето, данас овај виноградар, иначе ватрогасац-спасилац, Мирјани прави друштво у свакодневном бављењу породичним виноградом и производњи вина.

ГОСТИ… послужење на нивоу, а онда… (Фб)

Прављење вина за ову породицу јесте задовољство, пре свега, јер у свему томе учествује и њихово троје деце. – За сада то је њима више занимација и хоби, а да ли ће прерасти и у нешто више, видећемо. Иначе, план нам је проширење и винарије и нашег тржишта. Ми смо млада винарија, регистровали смо се пре пет година и убрзо завршили са свим неопходним пословима како бисмо могли да се бавимо производњом вина. Ту, пре свега, мислим на то да смо се уписали у винарски регистар, што практично значи да испуњавамо све технолошке стандарде – напомиње наша саговнорница, додајући да су при том имали и помоћ Града Панчева, а у оквиру програма подршке женском предузетништву и на томе су посебно захвални панчевачким градским властима

Од када су озбиљније кренули у производњу вина, Винарија „Филиповски“ је добила бројна, веома значајна признања и награде за квалитет вина, на свим значајнијим винским манифестацијама.

Што се признања и награда тиче, тај низ не престаје, од Долова, Делиблата и Орловата, па све до Темерина, где се одржава најозбиљнија оваква манифестација у Србији која је интернационалног карактера и на којој се скупи преко 800 узорака вина, а где смо ми добили златну медаљу за наш совињон. Ту је и неизбежни „Винофест“ у Вршцу, на којем смо већ навикли на признања, а највише их је било 2019. године, када смо за сва три узорка добили златне медаље, за наш шардоне, совињон и мерло – истиче наша саговорница, са већ препозантљивом самоувереношћу, додајући да многи говоре да Јабука није добро поднебље за виноград, а ипак “наше вино, које носи географску ознаку Јужног Баната, као и награде које нам је оно донело кажу баш супротно” – истиче Мирјана, подсећајући нас да је деда њеног супруга, те 1966. године, засадио први породични виноград у Јабуци и тако започео ову, сада веома успешну традицију.

… до следећег сусрета (Фб)

Што се посећености тиче, Мирјана Филиповски, каже да им долазе људи из свих околних места, као и из Београда, из амбасада, као и из земаља из ближег и даљег окружења и да се зато стално ради на стварању што бољих услова за пријем и дочек гостију, уз пригодну слану подршку винским специјалитетима, разуме се.

И за крај ове виноградарске приче, наша саговорница, Мирјана Филиповски, жена која се, на свој начин, очито успешна, изборила за пословни статус и углед далеко ван њеног места – Јабуке, каже да „добро вино  могу да направе само добри људи“.

Има нечега у томе.

С. Батало