УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ... Далибор Карапанџа

СРЕЋНА 2020.

Далибор Карапанџа, председник Савета Месне заједнице Велики Гај

БИЋЕ ВЕЛИКИ ГАЈ, ЗАШТО НЕ, МАЛИ РАЈ!

• Нови председник Савета је већ почео са озбиљним пословима око уређења села, а има и много планова које жели да реализује  у сарадњи са локалном самоуправом Општине Пландиште
• ФК „Гај“ – клуб са дугом традицијом и запаженом репутацијом

Велики Гај је насељено место које се први пут помиње још 1355. године, само као Гај, а које средином 17. века, под Турцима, добија име Велики Гај. Тада је већинско становништво било српско, како је то и данас. Велики Гај је једно од 12 насељених места Општине Пландиште и налази се на самом западу општине, веома близу границе са Румунијом. Из турских руку, почетком 18. века ово село прелази под Аустроугарску управу и тада почиње насељавање овог села Дунавским Швабама, који су обележили живот у њему и дали свој печат који је и данас видљив. Након Другог светског рата у ово село населиле су се породице из Ариља и Бајине Баште.

Данас Велики Гај живи живот као и сва села у овом делу Војводине. Након одржаних овогодишњих локалних избора, и у Великом Гају у августу је формиран нови Савет Месне заједнице који броји три члана, са председником Далибором Карапанџом на челу. На почетку разговора он нам напомиње да је Велики Гај, током своје историје, у једном тренутку имао и статус општине. Данас је то типично банатско село које мучи исти проблеми као и сва друга слична села, а то је  све мање становника. То је, разумљиво, последоца одласка младих са села, што у градове, што у иностранство. Овај проблем у Великом Гају није алармантан попут код неких других села, али и у њему има више напуштених кућа него што би то наш саговорник желео.

А нови састав Савета који, како каже председник Карапанџа, чине млади и радни људи, донео је и нове планове и амбиције, све у циљу оживљавања села. Како он каже, већ од следеће године, када буде усвојен буџет иза којег стоји нови Савет, озбиљније ће се почети са реализацијом бројних планова. Оно што је свакако најважније је то да Савет има пуну подршку Општине Пландиште и председника Ивана Репца.

  • Први корак нам је сређивање гробља, путева и канала по селу како би се оно улепшало. Тренутно се ради на реновирању зграде Основне школе и њене околине, што подразумева и изградњу новог одбојкашког и кошаркашког терена у школском дворишту, као и ограде око школског дворишта и све пратеће инфраструктуре. Поред тога, биће постављена и бина, што ће омогућити одржавање разних културних манифестација – појашњава Карапанџа и додаје да се ових дана почиње и са изградњом капеле на сеоском гробљу. Поред тога, претходних недеља је реализовано постављање шљунка у појединим улицама у селу која нису имале овакву подлогу. Карапанџа понавља да је, осим радова на школи, који се реализују уз подршку невладине организације из Београда, све ово урађено је уз помоћ и подршку општинских власти, на чему им је он посебно захвалан. Како каже, сигуран је да ће се та добра сарадња наставити и убудуће, а све у циљу побољшања квалитета живота мештана Великог Гаја.
ИСТРАЈНОСТ И УСПЕСИ… ФК „Гај“

Иначе, Велики Гај је познат по Српској православној цркви, коју су од почетка градње озбиљно подржали и тадашњи власници овог села, племићка породица Маленице. Данас је та црква заштићени споменик културе, заједно са својих 13 икона, као и са Октоихом, штампаним 1644. године у Лавову, где је штампана и Хорологија из 1692. године, која се такође чува у овом храму. Поред цркве, и парк који се налази у центру Великог Гаја је споменик културе, пошто се у њему налазе веома стара стабла гинка, белог јасена, леске и мечје леске, од којих су нека стара и преко три стотине година.

Велики Гај данас броји нешто више од шест стотина становника од којих, процентуално, највише има Срба.

Поред тога што је председник Савета Месне заједнице Велики Гај, Далибор Карапанџа се налази и на челу месног ФК „Гај“, иза којег је традиција непрекидног рада од оснивања клуба, 1973. године, што је права реткост, бар кад су у питању села овог дела Јужнобанатског округа.

  • Боја клуба је црвена, а међу већим успесима су нам освајање Општинског купа и пролазак у даље такмичање. Познати смо по томе да смо од основања клуба редовни учесници такмичења без прекида у постојању. Клуб се данас ослања углавном на играче који потичу из Великог Гаја и тренутно заузимамо шесто место у међуопштинској лиги Алибунар-Пландиште – објашњава наш саговорник, али додаје да се терен овог клуба налази у доста лошем стању као и да нема ограду што је неопходно зарад наставка такмичења у овој лиги. Управа клуба и новоизабрани Савет Месне заједнице су постигли договор да ће се све урадити како би се овај проблем решио и како би се изградиле и свлачионице које клуб данас нема, наравно, у складу са могућностима, а у чему се надају донацијама и помоћи привредника из Општине Пландиште и Јужнобанатског округа.

В. Илић

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.