СВАКО СЕЛО ЈЕ... Милош Марков, председник Општине Опово

Једно питање – један одговор

Милош Марков, председник Општине Опово

ЗА НАС ЈЕ 2021. БИЛА ИЗУЗЕТНО УСПЕШНА ГОДИНА

• Из ове перспективе могу одговорно да тврдим да сарадња Општине Опово, као најмање општине у Војводини, са најскромнијим средствима и републичких и покрајинских органа власти никада није била на већем нивоу
• Пут Опово- Дебељача је после више година приведен крају
• У 2022. години стартујемо по принципима из  2021. године
  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?

-Почетком 2021. године, прво с чим смо се суочили било је решавање дуга Дома здравља Опово, који више није могао да чека. Овај проблем се годинама уназад није адекватно решавао и једноставно дошао је тренутак када је то морало ургентно да се реши. Наравно, предузели смо све радње како би наше јавне установе биле незадужене. У том тренутку Дом здравља Опово је био у дугу око 60 милиона према добављачима – фармацеутским кућама. Такође, имали смо и потешкоћа у функционисању предузећа ЈП „Младост“ Опово. Тако да нам је први задатак у 2021. години био и да стабилизујемо наш јавни сектор, чиме смо се интезивно и бавили, тако да је 2021. година почела у реструктурирању и уређењу локалног јавног сектора, а завршили смо је решавањем ових проблема тако да су и здравствена установа и комунално предузеће сада солвентни.

Паралелно с тим, наставили смо неку нашу стратегију из претходног периода, а то је да аплицирамо на разне конкурсе и фондове и да на тај начин обезбедимо себи додатно финансирање. Крајем ове године ћу урадити сумарум 2021, али и сада већ, на основу неког искуства могу да кажем да мислим да је ова година била најуспешнија што се тиче наше администрације, где смо ми као локална самоуправа започели годину са 280.000.000 динара, а завршићемо је са 880.000.000 динара, што довољно говори о нашем раду и резултатима.

ПРИМЕР САРАДЊЕ… посета Ирене Вујовић, министарке за заштиту животне средине

Покушаћу да сублимирам све пројекте које смо реализовали. Било је малих пројеката, било је средњих,  али и оних  великих. Пут Опово- Дебељача је после више година приведен крају. То је капитални пројекат који се ради већ четири године уназад и ми смо ове године успели да га завршимо и сада радимо на техничком пријему пута и окрећемо се ка другим инфраструктурним пројектима. Парарелно с тим, нисмо губили време и успели смо да добијемо средства за изградњу једног комплет новог вртића у Сефкерину, који је такође капиталан пројекат за нашу средину. Уз то смо радили разне пројекте средњег интензитета: асфалтирање по насељеним местима, уређење улица, уређење атарских путева, урадили смо водоводну мрежу у Улици 2. октобра у Опову…

Министрарство заштите животне средине је креирало разне програме, па смо као локална самоуправа и то искористили. Радили смо замену котларница у нашим јавним објектима, односно у школи и предшколској установи, а добили и смо пројекат пошумљавања четири километра пута између Баранде и Сакула, као ветрозаштитни појас те саобраћајнице. Преузели смо на себе да завршимо и неке пројекте који су раније започети па нису завршени, тако да смо привели намени односно, приводимо намени и капелу у Баранди која је започета пре пар година.

Још један капитални пројекат који бих морао да поменем јесте да су одобрена средства за изградњу зелене пијаце у Опову, а почетак радова реално очекујемо негде од пролећа идуће године. Такође, урадили смо ревизију пројектно-техничке документације спортске хале и имамо индције да ће нам бити одобрена средства за изградњу спортске хале у Опову почетком идуће године, тако да не стајемо са капиталним пројектима, већ настављамо пуним интензитетом као што смо то радили и током 2021. године.

Што се тиче социјалне политике, упркос скромном буџету, ми смо том сегменту увек посвећивали значајну пажњу, јер сматрамо да социјално угрожена категорија становништва, наши суграђани који су социјално угрожени, једнако битни као и сви остали. Континуирано спроводимо разне програме кроз локалну самоуправу и ресорне установе како би им помагали да се лакше изборе са својим проблемима. Локална самоуправа је  обезбедила огревни материјал за социјално угрожене категорије, а сем тога, ове године смо спровели и набавку пећи на чврсто гориво за породице из социјално угрожених категорија становништва тако да је 20 породица добило комбиновану пећ за спремање хране и грејање.

ПРЕДСЕДНИК ЈЕ ТУ ДА… Милош Марков на „Михољским данима села“ у Опову

Оно што такође радимо у сарадњи са нашим јавним установама јесте субвенција ђацима, средњошколцима из социјално угрожених породица, где наша локална самоуправа издваја не мала средства за ту децу, јер сматрамо да и они имају право на једнаку шансу у образовању као и сви остали млади људи. Што се тиче других услуга, радили смо и услугу тренутних помоћи. Као локална самоуправа увек уважимо молбу Центра за социјални рад кад су у питању тренутне помоћи јер они најбоље знају да сагледају потребу и структуру наших корисника.

Као неко ко је већ поприлично дуго у локалној самоуправи увек сам се негде бавио пројектима који подразумевају сарадњу са републичким и покрајинским органима, и из ове перспективе могу одговорно да тврдим да сарадња Општине Опово, као најмање општине у Војводини, са најскромнијим средствима и републичких и покрајинских органа никада није била на већем нивоу. Влада Републике Србије и Покрајинска влада сада препознаје нас мале локалне самоуправе, што нама изузетно много значи

Не могу  да не приметим да се све то дешава од тренутка када је Српска напредна странка преузела управљање републичким и покрајинским органима и од када је Александар Вучић председник државе, јер заиста су се десиле неке изузетно позитивне ствари и за нас као локалну самоуправу, једноставно, постали смо видљиви на политичкој и, пре свега, економској мапи, што у претходном периоду нисмо били.

У 2022. години стартујемо по принципима из  2021. године. До краја ове године припремамо ревизију пројектно-техничке документације за изградњу спортске хале у Опову. Одмах, у јануару аплицирамо на конкурс Управе за капитална улагања за изградњу спортске хале. Предвидели смо новац за изградњу и нових атарских путева, а на том послу очекујемо и финансијску подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Такође, предвидели смо и финансирање реконструкције водоводне мреже.

Од капиталних пројекта планирали смо и асфалтирање и то је нешто што ћемо урадити из локалног буџета. И наш се буџет ефикаснијим радом локалне администрације увећава. Ове године смо почели са 280 милиона динара, идуће почињемо са 330 милиона динара (текући приходи и примања буџета). Наш општински буџет се полако увећава, односно већи је проценат наплате пореза па самим тим и наши изворни приходи расту и то је нешто што је нама изузетно битно и водимо рачуна о томе, јер смо одговорни јавни сервис. Вишак новца, односно увећање новца уложићемо, између осталог, и на асфалтирање у насељеним местима јер желимо да у некој блиској будућности општина Опово буде без неасфалтираних улица. Што се тиче још неких капиталних инвестиција, очекујемо радове на изградњи зелене пијаце у Опову, то је већ одобрено, уговор је потписан и очекујемо почетак радова. Имамо и одобрена средства за комплетну реконструкцију Дома здравља Опово и само још чекамо да Управа за капитална улагања покрене јавну набавку. Урадили смо пројектно-техничку документацију за реновирање школе у Сакулама и ми ћемо сигурно покушати да се током 2022. години почње са тим послом.

Поред тога, радимо и на изградњи више спортских објеката. Крајем ове и почетком идуће године правимо једно велико дечје игралиште како Опово и заслужује. Правимо спортску теретану у Баранди која ће бити на отвореном као једна новина и могућност наших грађана да се баве здравим начином живота. Добили смо средства за изградњу мини-пич терена у Сефкерину, који ћемо радити и завршити идуће године. За свако село биће по неколико инвестиција како би свако наше насељено место било заступљено јер нам је изузетно битна равномерна заступљеност у инвестицијама.

Искористио бих прилику да свим грађанима oпштине Опово пожелим срећне предстојеће новогодишње и божићне празнике, да их проведу, пре свега у кругу својих породица, да се одморе, а моја највећа жеља је да идућа година буде година без коронавируса.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

(Старт 013)