ТУРИЗАМ ЈЕ... Виолета Симић, председница Општине Бела Црква

Једно питање – један одговор

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква

А КАД СЕ СРЕДИ ГЛАВНА УЛИЦА  И СТАРТУЈЕ ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО…

• Бела Црква је крајем ове године добила гас, што очекујемо да ће допринети заинтересованости  нових инвеститора и за отварање нових радих места
• Ове године је први пут расписан конкурс за субвенционисање опреме за воћарску производњу
• Максимално коришћење туристичких потенцијала остаје стратешки задатак

 

  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?
  • Зa 2021.  годину, могу рећи да је за Општину Бела Црква била успешна. Веома битна ставка за даљи развој наше општине јесте чињеница да смо урадили пројектно- техничку документацију за комплетну реконструкцију главне градске улице, која ће у потпуности променити, оплеменити и улепшати изглед ужег градског језгра, које је под заштитом.

Започели смо  пројектовање  и  изградњу  капела у три насељена места: Кусићу, Дупљаји и Врачев Гају.  Од значаја је и отварање испоставе поште у насељеним местима Kајтасово и Банатска Суботица,  с обзиром да се ради о срединама са старијом популацијом и што ће они моћи да у својим селима примају пензију и плаћају рачуне. У реконструкцију објеката месних заједница уложено је око седам милиона динара, чиме су олакшани и побољшани услови живота наших мештана у сеоским срединама.

С обзиром да нам је туризам стратешки  битан,уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, уредили смо локалитет  видиковац „Три крста“ . Урађена је комплетна расвета, постављен је панорамски телескоп, нове клупе, тако да је овај локалитет добио ново рухо, атрактивно за туристе. Најлепше фотографије панораме Беле Црква настале су управо на видиковцу “Три крста”, а ова дестинација је обавезно место које посећују многобројни туристи приликом обиласка општине Бела Црква.

КОНАЧНО… Виолета Симић на стартовању гасне станице, чиме је гас стигао и у Белу Цркву, што много значи за потенцијалне инвеститоре

У циљу богатије туристичке понуде и подужетка туристичке сезоне, локална самоуправа Општине Бела Црква обезбедила је и  набавку туристичког возића, а ја могу са задовољством да истакнем да су први путници овог возића били наши ђаци прваци.

Поред завршетка изградње и опремања нове спортске сале и реконструкцију постојеће мале сале у Основној школи „Жарко Зрењанин“, реконструисан је и кошаркашки терен у Железничком парку. Постављена је нова званична подлога турнира 3 на 3, израђена најсавременијом методом, нови кошеви, расвета и клупе. Поред терена осликан је мурал посвећен прослављеном кошаркашу Николи Јокићу, као подстрек и мотивација за наше малишане.

Издвојила бих и адаптацију инфраструктуре пливалишта Ватерполо клуба „Језеро“  и трибина на Главном белоцркванском језеру, која годинама уназад није адекватно одржавана. Нама су спортови на води изузетно битни, с обзиром да имамо седам језера, тако да је акценат управо на ватерполо клубу, Kлубу за подводне активности и осталим спортовима на води.

Током ове године базирали смо се  и на реконструкцију  унутрашњости Народног музеја у Белој Цркви  и изложбеног простора како би нова стална поставка заблистала у адаптираном ентеријеру. Знамо да је најстарија музејска делатност у Војводини забележана управо у Белој Цркви и жеља нам је била да зграда Музеја, која чува дух прошлих времена добије ново рухо. За ове радове обезбеђена су средства из општинског буџета, а обухваћена је замена електро- инсталација, реконструкција подова, молерско- фарбарски радови. Постављен је нови паркет, тракасте завесе и нова расвета.

Kонтинуираним улагањем у набавку најсавременије медицинске опрема за Дом здравља „Бела Црква“  значајно је побољшана здравствена заштита наших суграђана. Oд Покрајинског секретаријата за здравство, Дом здравља „Бела Црква,“  добио је нови ултразвучни апарат, у вредности од око пет милиона динара, који ће се користити у служби за здравствену заштиту жена. Такође, белоцрквански Дом здравља добио је и ново путничко возло  за рад здравствених радника у кућном лечењу пацијената, за патронажну службу и за одлазак пацијента на контролне прегледе. Специјалној болници за плућне болести „Др Будислав Бабић“ у Белој Цркви, на основу учешће на конкурсу за финансирање Покрајинског секретаријата за здравство, дедељено је више од 4,5 милиона динара за набавку опреме и одржавање објекта болнице.

А КАД ОНА БУДЕ РЕКОНСТРУИСАНА… главна улица у Белој Цркви

Општина  Бела Црква ове године је први пут расписала конкурс за субвенционисање опреме за воћарску производњу, која је у нашем крају веома  заступљена. За те намене је из општинског буџета издвојено милион динара, износ није велики, али ово је порука да ћемо наредних година издвајати све више средстава за помоћ нашим пољопривредним произвођачима.

У години која је на измаку конкурсом за  цркве  и верске  заједнице, определили смо 1,5 милиона обзиром да су наши верски објекти у лошем стању, а буџетом за 2022. годину планирали смо дупло више,  три милиона динара, како би кроз наредне године успели да реконструишемо све цркве на територији наше општине.

Бела Црква је крајем ове године добила гас, што очекујемо да ће допринети заинтересованости  нових инвеститора и за отварање нових радих места. Један од главних захтева инвеститора  био је управо гас, као најјефтинији енергент, тако да сада имамо потпуно инфраструктурно и комунално опремање индустријске зоне. Надам се да ће нови инвеститори препознати општину Бела Црква као добро место за улагање и изградњу нових производних погона. Значајно је и у еколошком смислу, због индивидуалних потрошача, односно домаћинстава, у циљу смањења емисије штетних гасова, посебно у току грејне сезоне.

За све реализоване пројекте имали смо велику подршку Владе Републике Србије и Покрајинске владе, захваљујем се на томе што препознају нас, мале локалне самоуправе, што нама изузетно много значи.

У наредној години, у складу са нашим опредељењем, а то је развој туризма, интезивно ћемо радити на развоју свих природних потенцијала који су изузетно велики на територији општине Бела Црква. Планирамо уређење изворишта „Сига“,а радићемо и на  развоју  одрживог еко- туризма у оквиру заштићеног подручја предео изузетних  одлика „Караш –Нера“.

Током 2021. године прошли смо кроз један врло озбиљан поступак припајања јавног сектора, а током 2022. године, ући ћемо у јавно-приватно партнерство што се тиче расвете и саобраћајница, одржавања путева.

Очекујемо да до краја 2022. године, кроз јавно-приватно партнерство, дођемо до инвестиција у локалну инфраструктуру, која је годинама била запуштена јер из сопственог буџета нисмо могли да је одржавамо на неком вишем нивоу.

Старт 013

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.