Једно питање – један одговор

Јован Репац, председник Општине Пландиште

СВЕ ОНО ШТО РАДИМО ДАНАС, ТО ЈЕ НАШ ЗАЛОГ И ЗА БОЉЕ СУТРА

• Подршка коју нам  грађани пружају је круна марљивог и доброг рада, сигурне и одговорне политике коју водимо
• Улагања у инфраструктуру, у образовање, улагање у нашу децу, представља залог за будућност, сигурну инвестицију у боље сутра, јер ће на њима да се ослања будућност наше општине 
  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?

–   Локална самоуправа је у години која је за нама радила врло активно, марљиво и вредно како би  унапредила живот грађана општине Пландиште у свим сферама друштвеног живота. Као круна тог рада дошла је и реализација великих пројеката у области уређења саобраћајне и комуналне инфраструктуре, санације и уређења објеката школства, здравства, домова културе и других објеката јавне намене.

Санација објеката подразумевала је комплетно уређење столарије, санитарија, подова, крова, фасаде, изградња приступних рампи за инвалиде, а све са циљем унапређења економских својстава зграда и повећања енергетске ефикасности објеката. Пред нама није био нимало лак задатак, али смо се током реализације ових пројеката потрудили да у потпуности уредимо објекат Дома културе у Великом Гају, у оквиру кога је саниран и део објекта здравства. Успели смо да санирамо, обновимо и реконструишемо објекте здравства и у насељима Хајдучица, Банатски Соколац, Стари Лец, Јерменовци, а све са циљем да нашим суграђанима обезбедимо уређенији и потпунији систем здравствене заштите. У сарадњи са Домом здравља Пландиште и Покрајинским секретаријатом за здравство успешно смо реализовали неколико важних пројеката, у склопу којих нам је уступљен покретни мамограф и ултразвучни апарат за преглед меких ткива абдомена,  како би побољшали комплетну здравствену слику и понудили веће могућности у превенцији и раном откривању болести.

Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти успели смо да наставимо са пројектима изградње и санације објеката комуналне инфраструктуре, кроз реализацију пројекта санације водоводних чворишта у насељу Велика Греда, што је само прва фаза реализације великог пројекта санације водовода који подразумева и замену километара старих водоводних цеви. Реализација овог пројекта је део великог пројекта санације водоводне мреже на територији Општине Пландиште током чије реализације смо већ завршили санацију чворишта у насељу Пландиште и Хајдучица. Реализација ових пројеката је добар показатељ одговорне и смерне политике коју водимо, политике развоја, напретка и сигурне будућности за све грађане Општине Пландиште.

САРАДЊА СА ВЛАДОМ… радна посета Ирене Вујовић, министарке за заштиту животне средине, а …

Свакодневна комуникација са нашим суграђанима помогла нам је да се упознамо са проблемима које свако село има и шта је то што је означено као приоритет за изградњу или санацију. Захваљујући таквом приступу завршили смо изградњу капеле у Великом Гају и Маргити, као врло значајним улагању у објекте комуналне инфраструктуре. Оно што смо започели претходних година, изградњом и санацијом објеката комуналне инфраструктуре у Барицама, Купинику, Милетићеву, врло успешно смо реализовали и ове године у Великом Гају и Маргити. Тренутно предузимамо и завршне кораке у припреми пројектно-техничке документације за изградњу капеле у насељу Хајдучица, тако да реализацију овог пројекта очекујемо у скоријој будућности.

Због чињенице да Општина Пландиште спада у подручја са најмањим процентом шумовитости у Србији, са свега 0,5% засада под шумом, у сарадњи са регионалном развојном агенцијом „Јужни Банат“ Панчево и Министарством заштите животне средине, наставили смо са пројектом „Подизање шума на деградираним земљиштима“, током чије смо реализације пошумили више од 20 хектара деградираног и рекултивисаног земљишта, чиме смо јасно показали да водимо рачуна о заштити животне средине и повећању површина под засадом шума. Основни циљ овог пројекта је пошумљавање деградираног и ерозивног земљишта, стварање ветрозаштитног појаса и спречавање формирања дивљих депонија. Оваквим пројектима ствара се могућност формирања својеврсних зелених оаза и значајно се унапређује животна средина и природни биодиверзитет.

Све што смо до сада изградили и постигли треба и мора да буде добар темељ за неке будуће пројекте и велике инвестиције. У наредном периоду зацртали смо себи велике циљеве, између осталог планирамо да завршимо и велики пројекат изградње „Трим стазе“ и уређења саобраћајница и тротоара у Великој Греди, изградња капеле у насељу Хајдучица, санације објеката за спорт и физичку културу у Пландишту, Јерменовцима, Маргити, наставак реализације друге и треће фазе пројекта изградње пута Банатски Соколац -Милетићево – Стари Лец, изградња и аутоматизација система пијеће воде и изградња објекта за пречишћавање пијеће воде, као можда један од највећих пројеката на ком ће се радити у општини Пландиште.

… у посети је била и Милка Миловановић Минић, државна секретарка у Министарству за бригу о породицу и демографију

Како бисмо могли да спроводимо политику привлачења инвестиција и улагања у нашу општину ми морамо константно да радимо на обнављању комуналне и путне инфраструкутуре, да опремамо и градимо радне зоне, да кроз пројекте јавно-приватног партнерства додатно унапредимо економски статус наше општине.  Дугорочно посматрано, радимо и на припреми пројектно-техничке документације за санацију пута Пландиште-Гај-Купиник, санације локалних саобраћајница и најфреквентнијих улица у насељеним местим у општини.

Привлачење инвестиција значи и нова радна места, значи и сигурност за наше суграђане. У општини Пландиште има велики број зграда који су од великог културног и историјског значаја, што се може искористити за туристичку промоцију како на локалном тако и на регионалном нивоу, с обзиром да због свог географског положаја има велики туристички потенцијал.

Улагања у инфраструктуру, у образовање, улагање у нашу децу, представља залог за будућност, сигурну инвестицију у боље сутра, јер ће на њима да се ослања будућност Општине Пландиште. Све оно што урадимо данас, то је постављање темеља за нека нова поколења, за неке нове генерације. Подршка коју нам грађани пружају је круна марљивог и доброг рада, сигурне и одговорне политике коју водимо, политике напретка, истрајности и борбе за све наше суграђане. Само заједничким снагама можемо да остваримо зацртане циљеве, и уз пуну подршку наших суграђана наставићемо да унапређујемо нашу општину, да отварамо нека нова поглавља, реализујемо нове пројекте и исписујемо нове странице у развоју наше општине.

Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, свим грађанима Општине Пландиште пожелео бих пре свега добро здравље, мир и благостање, да у предстојећу годину уђу са пуно љубави и пажње за своје најближе, да брину једни о другима, да гаје узајамно поштовање и разумевање.

Свим грађанима бих пожелео да празничне дане проведу у добром расположењу, пуни оптимизма и снаге да у наредној 2022. години заједно корачамо ка лепшој и успешнијој будућности.

Старт 013

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.