СВЕ ЈЕ ТУ... и биоскоп (у рангу најбољих у Србији), и музеј, и позоришна сала, и галерија, и учионице, и...

Наш домаћин…

Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин

КАД СЕ ПРАВИ ЉУДИ СРЕТНУ НА ПРАВОМ…

• Центар за културу Ковин је установа културе која под својим кровом успева да организује озбиљан број разноврсних програма, од биоскопских пројекција и позоришних представа до ликовних изложби и изложби фотографија, чиме је културни живот Ковина, својим садржајима, осим разноврсности, добио и на атрактивности и оригиналности

Центар за културу Ковин данас је смештен у великој мултифункционалној згради која својим простором пружа готово неограничене могућности за рад, што су и запослени и руководство ове институције успели да искористе на оптималан начин. То се најбоље може видети кроз бројне и разноврсне програме и активности које се реализују под кровом овог здања, богат филмски, музички и сценски програм, као и бројне изложбе и радионице. На простору од преко три хиљаде квадрата смештене су и модерно опремљена биоскопска сала и позоришна сала са савременом бином, светлом и звуком, као и велика галерија, али и друге бројне просторије које Ковинци свакодневно користе за бављење различитим уметничким и културно-образовним радом, од проба аматерског позоришта до школа сликања, свирања или балета које похађају школарци ове јужнобанатске општине. Иначе, Ковин је овај објекат добио крајем осамдесетих година прошлог века и по њему се свакако издваја од осталих локалних самоуправа у овом делу Војводине. Са овом констатацијом се слаже и Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин, који напомиње да је то објекат од колосалног значаја за општину која има нешто мање од 34.000 становника.

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ… Миливој Грчић

– Највећи проблем који данас имамо са зградом јесте њен кров који је у веома лошем стању и који захтева хитну реконструкцију како би се заштитило све оно што од културе Ковина чувамо у Центру. Колико је ова реконструкција свима нама важна говори и то да сам ја, када сам конкурисао за место директора, то назначио као приоритет од највећег значаја за свој будући рад. Тако смо 2018. године успели да урадимо пројекат реконструкције који сада захтева средства за која се надамо да ће ускоро бити један од приоритета Општине Ковин – каже директор Грчић и додаје да са локалном самоуправом остварује одличну сарадњу, посебно у реализацији програма Центра за културу.

Кад је реч о реализованим програмима, током 2019. године, рад Центра за културу Ковин значајно је био измењен због глобалне пандемије па тако, по речима директора Грчића, неке програме није ни било могуће одржати. Нису одржани Ковински позоришни сусрети (КОПС), фестивали Клинци певају хитове и Међународни фестивал традиционалне музике СРМА, многе смотре, промоције и неке друге мање планиране манифестације. Како он каже, последице глобалне пандемије драстично су утицале на аматерско стваралаштво, као и културно-уметничко стваралаштво ученика, деце и омладине па је тако евидентан све мањи број деце у музичким и другим разноврсним радионицама које Центар организује, такође је био смањен и број ученичких смотри дечјег и омладинског стваралаштва, а видно је и опадање квалитета и све слабији рад аматерских удружења које се баве културом.

– Током претходних неколико година наша биоскопска сала, која има капацитет од 441 места, у потпуности је дигитализована. Поред уградње новог платна, 3Д пројектора, пратећих уређаја и опреме, реновирања седишта и кабине, крајем прошле године монтирано је и ново савремено озвучење, тако да је сада ковински биоскоп у рангу најбољих у Србији. Уз неопходно финансијско учешће општине, средства су обезбеђена од Филмског центра Србије, а на основу пројеката које је иницирао и реализовао Центар за културу – каже наш саговорник и наводи да биоскоп свакодневно функционише, као и да је током прошле године приказано чак 99 филмова са рекордних 296 пројекција. Поред тога, током 2021. године у галерији су организоване укупно 24 изложбе, а Октобарски ликовни салон је крунисан учешћем тачно 100 аутора. Приказано је и 10 професионалних, једна аматерска позоришна представа и пет представа за децу, а одржано је исто толико разноврсних концерата еминентних појединаца и бендова. у оквиру Ковинског културног лета, које је отворено концертом Алена Исламовића, одржани бројни музичко-сценски програми, а после вишегодишње паузе, реализован је и Музички фестивал Бомб, као и део смотри ученичког културног стваралаштва, колико је епидемиолошка ситуација допуштала.

Ковински Центар за културу последњих година много је унапредио и своју издавачку делатност. Центар је своју издавачку делатност окренуо ка прикупљању материјала везаних за историју Ковина.

– Наша издавачка делатност је после фото-монографије Ковина „Ковин у нашем сећању“ обогаћена и озбиљним научним радовима прикупљеним у две књиге „Прилога за монографију Ковина“: монографијом Делиблата „Трагови прошлости“ Вере Мезе и Ковинским летописом, познатог ковинског новинара Луцијана Богданова, која је имала посебан одјек међу како младим тако и старијим житељима наше општине. Луцијаново вишедеценијско прикупљање грађе за историју Ковина и општине, отргнуто је од заборава, опредмећено у књизи и остављено за наук и сазнање будућим генерација, а уочи пете годишњице његове смрти.

Говорећи о раду галерије Центра за културу Ковин директор ове установе културе каже да је можда најбољи потез који је направио, успостављање сарадње са Миланом Живковићем, уметничким фотографом, дизајнером, свестраним уметником, родом из Баваништа, који је много допринео да се организују бројне занимљиве и значајне изложбе, као и да је фундус слика, фотографија и скулптура који су у власништву Центра значајно увећан последњих година.

Током протекле године Центар за културу је реализовао 24 изложбе, 21 планирану и 3 изложбе које су добиле прилику захваљујући модуларном простору. Од укупног броја, шест су изложбе фотографија, а фотографи се као аутори појављују и на 35. Октобарском ликовном салону и изложби „Награђени аутори 34. Октобарског ликовног салона“. Публици је само током прошле године представљено 316 аутора и 1141 дела – 449 фотографија и 692 ликовна дела. Сваку изложбу пратио је стандардни каталог, плакати и комплетно представљање на сајту Центра, као и на друштвеним мрежама, за што је заслужан наш уредник Живковић – додаје Грчић. Он даље каже да ће, захваљујући управо Живковићу, Центар ускоро добити и збирку од скоро две хиљаде старих фото-апарата које је овој установи поклонио Бранимир Карановић, један од најзначајнијих српских фотографа и професор Београдског универзитета у пензији, чиме ће се заокружити Архив фотографија Центра за културу. Поред тога, тренутно се, у сарадњи са Музејом Војводине ради и на припреми Археолошке збирке коју тек треба стручно припремити и дигитализовати.

– Уређивање просторија намењених за горе поменуте садржаје пратило је и потпуно сређивање ходника у приземљу и на првом спрату Дома. После стручне обраде кустоса Природњачког музеја, у режији и изведби Милана Живковића, у ходнику је јавно изложена стална поставка Палеонтолошке збирке, као и Стална поставка фотографија старог Ковина и уметничке фотографије „новог“ Ковина које красе овај простор и чине репрезентативну целину увек доступну сваком госту Ковина и наравно Ковинцима који воле свој град и општину. Уз велики труд Милана Живковића, делом и на основу пројеката урађених у сарадњи са Музејем Војводине, значајна средства за ове послове обезбеђена су учешћем на конкурсима које је протеклих година расписивала Влада АП Војводине – напомиње директор и наводи да је ту изложена и Палеонтолошка поставка, мала палеонтолошка колекција коју чине фосилизоване кости мамута, бизона и дивљег говечета која је реализована уз помоћ Природњачког музеја у Београду.

Ових дана, у организацији Центра за културу креће и Ковинско културно лето 2022. које ће 27. јула својим концертом отворити нишка група Кербер и које ће трајати до септембра. На отварању Културног лета планирана је и реализација пројекта „Портрет Ковина“ иза којег стоји Милан Живковић и у склопу којег ће, испред Центра за културу, грађани Ковина и сви посетиоци моћи да се фотографишу: – Поставићемо сву потребну опрему и група професионалних фотографа ће фотографисати свакога од посетилаца, наравно, ко то жели. Сви ће веома брзо добити своју професионално урађену фотографију, а ми ћемо касније од свих тих фотографија направити изложбу под називом „Портрет Ковина“ као и каталог и дигиталну верзију изложбе која ће бити доступна на друштвеним мрежама – објашњава уредник галерије Милан Живковић.

Иначе, Културно лето је само једна од бројних манифестација које организује Центар за културу. У оно што се сваке године реализује мора се поменути четвородневни позоришни фестивал Ковински позоришни сусрети (КОПС) који се организује крајем марта сваке године и који окупља бројна и професионална и аматерска позоришта, као и фестивали Клинци певају хитове и Међународни фестивал традиционалне музике СРМА, који је, како каже директор Грчић, замишљен тако да деца из Србије и Македоније певају традиционалне песме другог народа како би се упознали са културом другог народа, а организовани су и Дане кубанске културе, у склопу којих су грађанима Ковина приказивани кубански филмови и организовани концерти кубанске музике.

-Занимљиво је да нас је после тога контактирала и Амбасада Венецуеле са жељом за таквом сарадњом, тако да смо организовали и Дане венецуеланске културе, што је било значајно за нашу установу – каже наш саговорник и додаје да, поред свега тога, Центар током године организује и друге манифестације међу којима су најзначајније Октобарски ликовни салон, за чије је 36. издање планирано за ову годину недавно расписан конкурс, као и друге изложбе за које се крајем сваке године расписују конкурси.

Крајем сваке године, у Центру за културу Ковин организују се изложбе фотографија најбољих аутора које бира Уметнички савет Фото савеза Србије, па су тако у овом дому, поред многих других, излагали и познати фотографи попут Горанке Матић, Бранимира Карановића и Александра Келића.

Шта рећи за крај, осим, пропустиће те много тога ако не посетите бар неку од просторија, на бар неком спрату, ове значајне установе културе, не само за општину Ковин.

Имаћете шта видети!

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.