КАД НЕКО ЗНА СВОЈ ПОСАО... Милица Цуца

 Школе јужног Баната

Милица Цуца, директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Опову

ГЛАДАЦ, И СПОЉА И ИЗНУТРА, НЕМА ШТА!

• Основну школу у Опову завршио је Јован Поповић, а у Сакулама  – Зоран Петровић
• Како функционише једна школа  у четири зграде и четири насељена места, са једним директором? За пример, каже министар Шарчевић

Идемо парком у центру Опова ка згради Основне школе „Доситеј Обрадовић“. Није је тешко уочити. Лепа фасада. Ограда, цвеће испред улаза, а на улазу дежурни ученик. Све по прописима. А онда поглед на ходник и хол. Као да смо ушли у неки музеј у којем је тек отворена изложба слика и разних експоната. Изузетан призор, нема шта. На путу до директорке, слике по зидовима, а хигијена свуда око нас – као да смо у апотеци!

Улазимо у канцеларију директорке. А у канцеларији Милица Цуца, психолог и педагог од 1981. године,  а директорка „Доситејеве“ школе од 2005. године.

Милица Цуца је своју наставничку каријеру започела у Смедеревској Паланци, одмах по завршетку Филозофског факултета и стицања звања школског психолога и педагога, да би убрзо постала и помоћник директора. После десет година, те 1991. године, долази у Сефкерин и постаје руководилац Одељења „Доситејеве“ школе у том месту оповачке општине.

Године 1994. долази до реорганизације школе, формира се само једна школа, ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Опову, са три издвојена одељења: у Баранди, Сефкерину и Сакулама.  Е, после Сефкерина, Милица Цуца, као помоћник директора одлази у Сакуле, а део радног времена ради и као психолог.  Једанаест година касније, из Сакула долази у Опово и постаје в. д. директора ОШ „Доситеј Обрадовић“. Годину дана касније престаје јој в. д. статус, и ево, октобра 2018. јој остаје још две године па да са функције директора оде у заслужену пензију. Таман, да се мало озбиљно нашалимо, са повећаном платом, а уз то и укинутом уредбом о смањењу пензија.

Да ми, ипак, почнемо разговор о ономе због чега смо дошли, први утисак је био импресиван, да видимо како ће изгледати други.

-Хајде, прво, да вам кажем да ОШ „Доситеј Обрадовић“ има укупно 43 одељења. Највише их је, разумљиво, у Опову, 17, укључујући у тај број и једно одељење ученика са специјалним потребама, у Сефкерину имамо 10, а у Сакулама и Баранди по 8 одељења.

Упознати сте већ са чињеницом да школе у Сефкерину, Сакулама и Баранди немају правну самосталност, оне су одељења школе у Опову, и то нам ствара, понекад, и не баш мале проблеме. Посебно у Сефкерину, где у 4. и 8. разреду има по два одељења. Све то треба изорганизовати, а Правилником о критеријумима и стандардима за финансирање… делатности основног образовања нам је одобрено 95 одсто функције помоћника директора, тако да ми Оливера Ковачевић, да тако кажем, помаже са 85 одсто, а Марина Ранчић са 10 одсто функције помоћника директора, и са тих 10 одсто је помоћник директора у Сакулама – објашњава нам наша саговорница, и мада смо некад радили у просвети, баш нам… али то је било давно, прошлог века!

Али, не лези враже. Прошле године је у посети овој школи био министар Шарчевић, и то управо да би се на лицу места уверио како се може „кад се уме и зна“ , изражавајући задовољство начином на који је решено функционисање школског система у четири sнасеља општине Опово. За пример, рекао је Шарчевић.

Иначе, у ОШ „Доситеј Обрадовић“ ради 120 запослених, са све теткицама, и, занимљиво, већина наставног кадра путује из Београда и Панчева, само су учитељи из Опова. И то путују с ентузајзмом, и те каквим, ето, наводи нам један пример директорка, једна наставница са Новог Београда  је отишла из школе, због напорног путовања, али се убрзо вратила, очито, није највећи проблем у путовању, ако човек допутује тамо где осећа да шета по свом путу.

Што се опремљености тиче, од директорке Цуце сазнајемо да школа има кабинет за информатику, паметне табле… али оно што нас је посебно одушевило, поред оног музејског изгледа хола и ходника школе, то је постојање свечане сале са преко 300 места, којој би позавидео и неки дом културе из насељених места широм јужног Баната!

С. Батало

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства