Ковачица

Aњичка Биреш, директорка ОШ „Млада поколења“ Ковачица

ТАЈНА УСПЕХА ЈЕ ШТО ВОЛИМО

ОНО ШТА РАДИМО

• Школа ради као самостална установа, без подручних јединица, а настава се одвија двојезично, на српском и словачком наставном језику

Основна школа „Млада поколења“ у Ковачици  основана је 1803. године, непосредно по оснивању места Ковачица. Основна школа добија своју нову зграду 1961. године и пуштена је у функцију наредне године од другог полугодишта. Школа има фискултурну салу, библиотеку, мултимедијалну учионицу, кабинет информатике, трпезарију са кухињом. Име „Млада поколења“ школа носи од 1963. године,  почетком осамдесетих година прошлог века била је преименована у Основну школу „Едвард Кардељ“, да би јој 1990. године било враћено име које носи и данас.

“Млада поколења“  се налазе у самом центру Ковачице. Школа је пространа, привлачи својом уредношћу и одише пријатном и топлом атмосфером, а 2003. године је прославила 200 година од свог оснивања.

Наша саговорница је Ањичка Биреш, којој препуштамо реч.

-Школа је  једна од оснивача тзв. „Кола братства“, у којем су узеле учешће више од десетак школа са територије бивше Југославије, и једном годишње на сусретима школа презентовале свој рад. Наша школа, као васпитно-образовна установа, са својим радницима,  добитница је многих награда и признања, а за промоцију наше васпитно- педагошке установе у земљи и у иностранству, издвојићемо само нека од признања:

• 2016/2017 школске године – Оскар за освојено 1. место на Међународном фестивалу креативног и едукативног филма.

• 2017/2018 школске године – Оскар за освојено 2. место на Међународном фестивалу креативног и едукативног филма.

• 2017/2018 школске године-  освојено 2. место са филмом „Фестивал науке“ на Фестивалу филма ђеце и омладине у Зеници

• 2016/2017 школска година – освојене награде за прва три места на републичким такмичењима из српског као нематерњег језика, словачког језика, хемије, историје, спорта, хора и оркестра, енглеског језика, ликовне културе и информатике.

Наставници из наше школе су добијали и значајне награде из области педагошког рада, као на пример:

Међународна награда Самуела Тешедика (међународна награда за значајан успех наставника), коју је 2015. године освојио Павел Томаш, наставник музичке културе и један од оснивача дечјег фестивала за децу „Летí пиесеň, летí“, 2016. године, Дарина Пољак професорка информатике, а 2017. године Мариа Котвашова, професорка словачког језика и писац, која за 20. година издала 8 књига за децу и омладину – завршава наша саговорница део приче о бројним наградама које је ова основна школа освојала на бројним манифестацијама на којима је учествовала.

СиБ

(Цео текст можете прочитати у штампаном издањуј Старта 013)