СЛАВА... Лиа Скумпија на првој прослави Свете Петке, славе установе, 27. 10. 2011. пројекат...

 Пландиште

Лиа Скумпија, директорка ПУ „Срећно детињство“ у Пландишту

СВЕ ПОДРЕЂУЈЕМО СРЕЋНОМ ДЕТИЊСТВУ ДЕЦЕ

• Деца уживају у пријатној атмосфери где се осећају задовољно и сигурно, где им се указује поштовање и поверење, где могу задовољити своје потребе за слободним кретањем и стваралачким истраживањем

У јужнобанатској општини Пландиште, у самом  центру града, у Улици Карађорђева  бб, налази се  ПУ „ Срећно  детињство“. Ту смо, и разговарамо са Лиом Скумпијом, директорком ове дечје установе,  о разним темама, почев од оних историјских па до оних најактуелнијих, а везаних за рад „Срећног детињства“.

-Иако смо мала  општина,  можемо се похвалити да постоје писани документи да су прва  забавишта постојала и пре Другог  светског рата. Предшколство  овде има  дугу традицију , као, уосталом,  и на целој територији АП Војводине. Након Другог  светског рата на месту садашње зграде постојала је стара зграда вртића у којој су биле  смештене две мешовите забавишне групе. Програм рада је био усмерен на игру, забаву и развијање дечјег стваралаштва – започиње разговор наша саговорница, директорка Скумпија.

Од ње сазнајемо да је  1982. године, на месту старе зграде, саграђена  нова наменска зграда вртића, која  је  и  данас  централни објекат ове установе.

-Са радом у новој згради  почело се  2. октобра 1982. године, са 250 деце, тај број је наредних година стигао и до  550 малишана, да би данас пао на 239 корисника наших услуга – каже директорка.

По њеним речима,  сама зграда  је функционално изграђена и има приземље и два спрата. Поседује огромно двориште које је опремљено реквизитима за децу  како би  лепо и пријатно проводила време на ваздуху. Сам објекат поседује осам радних соба, собу за превентивну негу, собу за пријем и отпуст деце, фискултурну салу  опремљену за физичке активности деце,  канцеларију за директора и обрачунску службу, зборницу, кухињу, трпезарију, вешерај, котларницу и радионицу. Радне собе су опремље намештајем и играчкама у складу са узрастом деце која бораве у њима. Васпитно – образовни рад у централном објекту  наше предшколске установе остварује се у трајању од 10 сати,  у сва три облика рада: јаслени узраст (две групе млађа јаслена и старија јаслена ), млађа, средња, две старије обданишне групе и две групе ППП-а.

Иначе, поред централног објекта у коме има осам васпитних група, у саставу ове установе је још девет васпитних група у насељеним местима општине Пландиште,  и то у : Јерменовцима једна мешовита група целодневног боравка, у Барицама једна мешовита група полудневног боравка, у Великом Гају једна мешовита група полудневног боравка , у Маргити једна мешовита група полудневног боравка, у Великој Греди  једна мешовита васпитна група полудневног боравка, у Милетићеву једна мешовита група полудневног боравка, у Старом Лецу једна мешовита група полудневног боравка, у Хајдучици једна мешовита васпитна група полудневног боравка и једна група ППП полудневног боравка.

СиБ

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.