КОРАК ПО КОРАК... Јан Томаш

Ковачица

Јан Томаш, директор Дома културе  “3. октобар”  Ковачица

БИЋЕМО, НЕ ДОМ, НЕГО ХРАМ КУЛТУРЕ

• Дом културе у Ковачици познат је по својим разнoврсним програмима, а аматери који раде у оквиру секција ове установе културе, сваке године у Ковачицу доносе бројна признања

После 15 година таворења, Дом културе “3. октобар” је својим радом све ближи установи културе какву Ковачица заслужује, каже директор ове установе Јан Томаш, дипломирани географ, који је пре више од годину дана на себе преузео одговорност да Дому културе врати стари сјај.

– Данас имамо око 70 аматера који се баве културно-уметничким програмима у оквиру Дома културе, а када сам пре годину и по дана дошао, било их је само пет. Све наше секције данас раде. Имамо четири певачка друштва, два мушка – “Боеми” и “Скала” и два женска:  “Славики” и девојачко певачко друштво, које чине ученице основних и средњих школа. Имамо и фолклорни ансамбл који чине 11 парова, као и оркестар који тренутно броји око 10 музичара, а ту је и наша позоришна група. Програм који реализујемо је углавном на словачком језику, мада, у сарадњи са домовима културе из Уздина, Дебељаче, Идвора и других околних места радимо програме и на другим језицима како би се одржала традиција и култура сваке националне заједнице из ових места – каже директор Томаш на почетку разговора Старт 013.

Као оно по чему је ковачички Дом културе познат, директор наводи Фестивал популарне музике за децу “Лети песмо, лети”, који се традиционално одржава сваког децембра, и највећи је такав фестивал у Војводини. Поред тога, у мају, Дом културе организује позоришни викенд на којем гостују аматерска и професионална позоришта из других места, а током “Ковачичког октобра” који се одржава ових дана, ова установа је учествовала у реализацији читавог низа манифестација, од “Распеваних драгуља”, фестивала словачких народних песама у дечијем извођењу до програма којим ће приказати све оно што су све секције Дома културе радиле током ове године. Део програма је реализован у сарадњи са Основном школом, а наш саговорник наглашава да установа коју он води,  сарађује и са осталим школама општине, као и са Туристичком организацијим и галеријама, по којима је Ковачица најпознатија, а све са идејом очувања традиције, обичаја и мултикултуралности.

– После “Ковачичког октобра” очекује нас мирнији новембар, а онда за децембар и крај године планирамо одржавање Фестивала “Лети песмо, лети” и концерте духовне музике уочи  божићних празника – наводи планове директор Томаш и додаје да од редовних програма Дом културе организује и биоскопске представе на којима публика има прилику да види најновије филмове у 3Д технологији што су, поред позоришних представа, програми који привлаче највише публике. Како он сам каже, сасвим је задовољан посетом и бројем посетилаца који прате програме Дома културе.

И. Владан

(Опширније у штампаном издању Старта 013)