ПАНЧЕВО СЕ ДОБРО ДРЖИ... Миленко Чучковић

Панчево

Миленко Чучковић, члан Градског већа Панчева за социјална питања, рад и запошљавање

ВИРУС НИЈЕ УШАО НИ У ЈЕДНУ СОЦИЈАЛНУ УСТАНОВУ

• У установама социјалне заштите у Панчеву до сада није забележен ниједан случај оболелих од новог корона вируса, ни код корисника ни код запослених
• Народна кухиња је наставила са радом и у ванредним околностима
• Поклон пакети пензинерима са примањима мањим од 30.000 динара

Град Панчево и градски Кризни штаб су током ванредног стања преузели све неопходне мере како би се живот у граду одвијао без већих проблема, посебно када су у питању они најрањивији и најугроженији – пензионери и грађани старији од 65 година, као и социјално угрожена лица.

  • Како се тренутно налазимо у ванредном стању, најважнија је чињеница да  у све четири покрајинске установе социјалне заштите у граду, а то су Дом за незбринуту децу “Споменак”, Дом “Срце у Јабуци”, Геронтолошки центар и Дом слепих Панчево, данас немамо ниједног корисника или запосленог позитивног на корона вирус. Имајући у виду ситуацију у неким деловима Србије, где је вирус ушао у ове социјалне установе, Панчево је тренутно у веома доброј ситуацији, посебно када знамо да у граду раде и три приватна дома за стара лица, два у Панчеву и један у Долову, у којима такође није забележен ниједан случај оболелих од новог вируса – напомиње члан Градског већа града Панчева задужен за социјална питања, рад и запошљавање Миленко Чучковић. Он додаје да су у свим овим установама предузете све неопходне мере заштите, тако да је у граду ситуација по питању заражених корисника ових установа или запослених у њима веома добра, оцењује он.

Већник Чучковић посебно наводи да је локална самоуправа много урадила да онима који су можда највише погођени мерама, а то су наши најстарији суграђани, олакша ово стање у којем се тренутно сви налазимо. Тако је Град обезбедио све неопходне услове да се несметано настави дистрибуција оброка народне кухиње преко клубова за одрасла и стара лица, који функционишу у склопу Геронтолошког центра.

  • Преко клубова за одрасла и стара лица ми дневно дистрибуирамо 428 оброка, а за кориснике старије од 65 година који не могу излазити напоље, на њихову кућне адресе достављамо 167 оброка свакога дана. Поред тога, током ових дужих забрани кретања током викенда ми овим корисницима обезбеђујемо суви дневни оброк, хлеб, конзерве, кисело млеко. Наравно, када је у питању достава ових оброка, преузели смо све мере заштите како би и корисници и наши запослени били безбедни – напомиње Чучковић и даље каже да је за кориснике услуге помоћи у кући старијим од 65 година, а којих у Панчеву има 45, обезбеђена услуга набавке лекова и осталих неопходних ствари и то свакога дана. Већник додаје да је ове недеље почела и расподела пакета за социјално угрожене особе у панчевачким насељеним местима, у оквиру које ће 1.162 корисника добити по два пакета, један са храном и други са кућном хемијом.

Чучковић каже да је и ове недеље почела расподела пакета намењених пензионерима са територије Града Панчева који имају пензију мању од 30 хиљада динара. Таквих пензионера у Граду Панчеву има преко 13.500 и током прве недеље пакете су добили пензионери у насељеним местима на територији, док ће током ове и наредне недеље ови пакети бити дистрибуисани пензионерима у самом граду, објашњава наш саговорник и додаје да је локална самоуправа обезбедила непоходна средства уз помоћ привредника Панчева и њихових донација. Подела ових пакета се обавља уз помоћ месних заједница у граду и великог броја Панчеваца – волонтера, а због великог броја пакета који се морају дистрибурати, градска власт моли панчевачке пензионере за стрпљење и уверава да ће сваки пензионер добити свој пакет.

Миленко Чучковић додаје да ће ванредно стање свакако оставити трага у свим сегментима друштва, па тако и по питању свега онога што је градска власт Панчево планирала предузети по питању програма новог запошљавања и отварања радних места. Он подсећа да је ова ситуација са епидемијом новог корона вируса онемогућила већ традиционални сајам запошљавања, који је био планиран за април, али и све друге програме и акције. Ипак, по укидању ванредног стања, градска власт ће подузети све како би се ови програми реализовали како је и планирано, наводи већник Чучковић.

И. Владан

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево